HomeRSBilećaVlada RS pokrenula...

Vlada RS pokrenula inicijativu za raspuštanje bilećke Skupštine

Vlada Republike Srpske,na sjednici održanoj proteklog četvrtka, usvojila je informaciju o raspuštanju bilećke Skupštine, saznaje „Direkt“. Vlada je zadužila Ministarstvo upravei lokalne samouprave RS da pripremi prijedlog Odluke o raspuštanju i da joj ga dostavi. Ako Vlada usvoji ovu odluku, ona će biti upućena na dalje postupanje u Narodnu Skupštinu RS koja će odlučiti da li će je usvojiti.

Piše: Jelena Denda Borjan

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS sada treba da odluči da li ima osnova za raspuštanje bilećkog parlamenta. Kako sjednica ovog tijela nije održana više od tri mjeseca, stvorili su se zakonski uslovi za njegovo raspuštanje.

Oni koji sjede u skupštinskim klupama u ovom trenutku nisu bili spremni da daju šire prognoze kako će se novi izbori odraziti na stanje u Opštini.

Odbornik Srpske radikalne stranke “Dr Vojislav Šešelj” Dražen Dunđer kaže da je još rano za ocjene kakve promjene će novi izbori donijeti, ali da će “sigurno biti nekih”. Prema našim saznanjima, inicijativu za raspuštanje Vladi je uputio SNSD. Dunđer tvrdi da nema saznanja o ko je bio inicijator i dodaje da je po njemu za sve odgovoran predsjednik bilećke Skupštine Mato Vujović.

“Inicijator raspuštanja za mene je onaj ko nije sazvao sjednicu, a to je predsjednik Skupštine. Ne mogu reći da li je ovo dobro ili loše za Bileću, već samo da je moj stav da se zakon mora poštovati”, tvrdi Dunđer.

Mato Vujović za “Direkt” je kazao da ne želi da komentariše ništa dok ne dobije zvaničnu potvrdu o inicijativi Vlade RS za raspuštanje bilećke Skupštine.

Pokušali smo da dobijemo komentar i od Miodraga Šešlije, šefa Kluba odbornika SNSD-a, stranke koji je opozicija u bilećkom parlamentu, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Za sada je jedino evidentno da će novi izbori, ako ih bude, Opštini Bileća donijeti budžetski trošak u rasponu od 25.000 do 30.000 maraka.

Nakon što NSRS donese odluku o raspuštanju lokalne Skupštine, Vlada imenuje Privremeni organ jedinice lokalne samouprave koji obavlja poslove skupštine do konstituisanja skupštine. Njega čine tri člana: jedan predstavnik ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave, jedan predstavnik Ministarstva finansija i jedan predstavnik kojeg predloži načelnik opštine. Privremeni organ odluke donosi većinom glasova od ukupnog broja članova, a dužan je da Vladi podnosi izvještaj o radu jednom mjesečno.

Zanimljivo je da se u prethodna dva mandata bilećke Skupštine nekoliko puta dešavalo da ovo tijelo ne zasjeda više od tri mjeseca, a nekada i po pola godine, ali nikada nije pokrenuta inicijativa za njeno raspuštanje.

Pauza u radu bilećke Skupštine ovoga puta napravljena je zbog trvenja oko skupštinske većine koja su, prema tvrdnjama načelnika Opštine Bileća Veselina Vujovića, riješena prošle sedmice. Novo zasjedanje trebalo je biti zakazano u narednim danima, ali odluka Vlade RS mogla bi poremetiti te planove.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.