HomedirektPovećana dnevna doza...

Povećana dnevna doza pepela za Gacko (VIDEO)

Ovih dana se u Gacku komentariše pepeo koji opet “kulja” iz dimnjaka RiTE. Nadležni se ne oglašavaju, odgovoran nije niko, a upućeni tvrde da će ovo postati uobičajena slika jer sa ugljem iz povlatne zone drugačije i ne može.gacko-rite-pepeo

Ljudi u Hercegovini vole da se pohvale da nebo nigde nije tako plavo kao iznad njihovog kraja. A ovih dana je Hercegovina zaista okupana suncem i vreme više liči na april nego na novembar.

Ipak, u Gacku je nešto drugačije. Idiličnu sliku kvari pepeo koji kulja iz dimnjaka termoelektrane. Prizor na koji su stanovnici naviknuti, pa niko i ne reaguje. Sporadično se na društvenim mrežama objavi po koji snimak ili sarkastičan komentar i tu se svaki bunt završava.

Ne reaguju građani, ali ne reaguju ni nadležni.

Na sajtu RiTE Gacko poslednji izveštaj je od 17. novembra u kome stoji da prekoračenja dnevnih vrednosti nema uz napomenu da koncentracija prašine nije merena. Razlog- “Ovlašteni serviser je detektovao kvar na detektoru analizatora nakon čega je isti isključen”.

A kad nema merenja, nema ni zagađenja.

Doduše, srećna okolnost je da, zahvaljujući vetru, pepeo iz Gacka ne pada na grad. U današnjem slučaju, nosi ga preko Ključa do planine Baba, Zagradaca i dalje prema Bileći.

Niko se ni iz opštine nije oglašavao, od ekološkog inpektora do načelnika. Valjda svi imaju važnija posla, a pepeo će i tako prekriti zemlju i goru i pasti u zaborav. Važno je da termoelektrana radi.

Oni koji je vode obraćaju se saopštenjima. Hvale se rezultatima i pogonskom spremnošću. Na pitanja ne odgovaraju.

Radnici u proizvodnji tvrde da je ona danima ispod 200MW, daleko ispod projektovane, ali i ispod rentabilnosti.

Iz termoelektrane se ljute na ove iz rudnika što im umesto uglja šalju “blato”.

Opet, ovi u rudniku se suočavaju sa ogromnom neispravnošću, nedostatkom radnika, lošom atmosferom i opštim javašlukom. Termoelektranu snabdevaju uglavnom ugljem iz “povlatne zone” koji je promenjivog kvaliteta, sa velikim udelom silikata i nečistoća. Njegova kalorična moć je mala, a količina pepela pri sagorevanju tolika da su filteri bespomoćni.

Zato se, da bi TE radila, pepeo šalje u nebo.

Od 2014. se najavljuju postrojenja za prečišćavanje uglja, ali do danas na tome ništa konkretno nije urađeno.

Građani očekuju višu silu ili barem odgovorne da reše problem. Odgovorni, da li zbog glave u oblacima ili pepelu, problem i ne vide. Za sada je samo vetar na njihovoj strani. Svojom snagom zagađenje nosi ka Bileći.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.