HomedirektGacko: Zahvaljujući vetru...

Gacko: Zahvaljujući vetru svi će dobiti svoje sledovanje pepela

Sa dimnjaka RiTE danima u atmosferu odlaze tone pepela. I dok ga je severni vetar prethodnih dana nosio ka Bileći, danas je dunuo jug i okrenuo ga na drugu stranu. Sada prekriva Rudo Polje i Kravarevo. Ukratko, zahvaljujući vetru niko neće biti pošteđen.

rite-gecko-pepeo

Šta u praksi znači kada se struka podredi ličnim ili partijskim interesima ovih dana mogu da se uvere stanovnici Gacka.

Kao što je i sam sistem RiTE složen, tako je i mnogo faktora koji su doveli do situacije da pepeo danima zasipa okolinu.

Do juče je, nošen severnim vetrom, preko polja išao u pravcu Bileće, da bi tokom noći, kada je vetar utihnuo, prekrio grad.

Potom je dunuo južni vetar i sad zasipa područje severno od termoelektrane- sela Rudo Polje i Kravarevo.

Kao i više puta do sada, sistem odlaganja ne može da se izbori sa povećanom količinom pepela. Ili će pepeo ići u vazduh ili će termoelektrana stati dok se ne reši problem.

Pošto je problem nerešiv jer je ugalj sa mnogo primesa, a sistem za klasiranje nije  kupljen mada je najavljivan od 2014. kada se i počelo sa eksploatacijom uglja iz tzv. “Povlatne zone”, nadležni procenjuju da je manja šteta da pepelom zasipaju okolinu nego da zaustave rad postrojenja. 

Građani su svesni da se mnogo toga moglo uraditi, ne samo na zaštiti okoline, nego i na rekultivaciji.

Ipak, sada su dovedeni u poziciju da se na svaku kritiku ovakvog rada odgovara pitanjem: “Vi biste da se zatvori? Od čega ćete onda živeti?”

Propuštene su mnoge prilike da termoelektrana bude istinski generator razvoja, pa se mirne duše može konstatovati da je Gacko, onima koji su ga vodili i vode, bilo na zadnjem mestu.

Zato sada i izgleda kao grad koji niko ne voli.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.