HomeRSBanja lukaPotvrđeno: Teniski tereni...

Potvrđeno: Teniski tereni od 18 miliona nemaju sve dozvole

Potvrđeno: Teniski tereni od 18 miliona nemaju sve dozvole

06.03.2023. / 10:11

BANJALUKA – Gradnja teniskih terena u Banjaluci za potrebe ATP turnira “Srpska open” pokrivena je samo dozvolama za pripremne radove na privremenom objektu, a ne svim dozvolama kao što to, vrlo neodređeno, tvrdi gradonačelnik Draško Stanivuković.

Ovo je potvrđeno portalu CAPITAL u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u kojem su nam potvrdili da oni jesu zaprimili zahtjev za konačnu građevinsku dozvolu za teniske terene i da je ona upućena u redovnu proceduru.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1681902859551-0’); });

“Zahtjev je upućen u redovnu proceduru i do ovog momenta tražena građevinska dozvola još nije izdata”, rekli su nam u ministarstvu, čime su definitivno potvrdili da ovi radovi ipak nisu pokriveni svim dozvolama, o čemu je CAPITAL više puta pisao.

Zahtjev je predao Teniski savez Republike Srpske na osnovu sporazuma sa gradom Banjaluka, a 20. januara ove godine izdata im je građevinska dozvola za izvođenje “pripremnih radova za izgradnju privremenog sportskog objekta u ulici Olimpijskih pobjednika u Banjaluci”.

“Ti radovi obuhvataju: izgradnju zaštitne ograde gradilišta, postavljanje privremenih objekata za potrebe gradilišta (kancelarijski prostor, prostor za skladištenje materijala, opreme i sanitarija), pripremu unutrašnje saobraćajne komunikacije, te izvođenje i drugih radova obuhvaćenih projektom – izgradnja konstrukcije za zaštitu temeljne jame sa iskopom, a sve to u skladu sa organizacionom šemom gradilišta. Opisom pozicija u izdatoj građevinskoj dozvoli jasno su precizirani radovi koji se po istoj mogu izvoditi”, navode u ministarstvu.

Privremeni objekat od armiranog betona

Osim toga, ovo ministarstvo je, postupajući po zahtjevu investitora, izdalo lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za pripremne radove za izgradnju privremenog sportskog objekta u ulici Olimpijskih pobjednika u Banjaluci i to do privođenja zemljišta trajnoj namjeni.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1684492379332-0’); });

Više od 23 miliona KM javnog novca bez tendera i javnog poziva biće uloženo u infrastrukturu u i oko parka “Mladen Stojanović”, a najviše za terene koji će se koristiti tokom ATP turnira “Srpska open”.

Za sportske terene namijenjeno je 18 miliona KM, a kako je rekao predsjednik Teniskog saveza RS Saša Trivić, preko 50 projektanata je u zadnja četiri mjeseca radilo na projektovanju, a na gradilištu radi 20 firmi.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1684492553058-0’); });

Ipak, javni poziv, kako to zakon propisuje za trošenje novca građana, ovoga puta potpuno je izostao.

CAPITAL je već pisao da postoji dozvola za izvođenje pripremnih radova i to samo za izgradnju privremenog sportskog objekta, iako je na prvi pogled i laiku jasno da se tu ne gradi privremeni objekat već armirano-betonska dvorana.

Sredstva za gradnju ovog objekta obezbjeđuje grad Banjaluka i to u iznosu 16,5 miliona maraka, od čega će deset miliona doći iz kredita, 1,5 milion iz budžetskih sredstava, a pet miliona iz “ostalih” izvora.

Transparency International BiH podnio je u petak prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog izbjegavanja sprovođenja tendera prilikom izgradnje ovih terena. Tender je izbjegnut prebacivanjem novca u vidu granta Teniskom savezu RS.

Prijava Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH je podnesena i protiv predsjednika Teniskog saveza RS Draška Milinovića zbog sukoba interesa.

Teniski savez je bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uslovima i cijenama koje nisu transparentne“, rekli su u TI BiH.

Prijave zbog nezakonitosti u izgradnji terena za „Srpska open“

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba

Povezane vijesti

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

„SIMBIOZA“, NEZAKONITA GRADNJA, SUMNJIVE ZAMJENE ZEMLJIŠTA: Šta je obilježilo Stanivukovićev mandat

Mandat Draška Stanivukovića sasvim sigurno obilježilo je trošenje miliona maraka iz budžeta na razne infrastrukturne projekte, čiju realizaciju su pratile brojne neregularnosti. BANJALUKA – Nema političkog revanšizma, nema stranačkog zapošljavanja, transparentna Gradska uprava, dosljedno poštovanje zakona, izgradnja gradske bolnice, samo...

OTMICE, ZLOUPOTREBE POLOŽAJA, TUČE: Pritvorenici, osuđenici i optuženici ponovo su kandidati za načelnike

Predizborna kampanja zvanično je počela. Veliki broj aktuelnih načelnika i gradonačelnika bosanskohercegovačkih općina i gradova, kao i kandidata na predstojećim izborima, dovodili su se ili se dovode u vezu s određenim nezakonitim radnjama. Između desetina imena, Žurnal izdvaja neka od njih.