HomedirektGacko: Predsednik Skupštine...

Gacko: Predsednik Skupštine tužio Opštinu

Rajko Papović, aktuelni predsednik SO Gacko i vlasnik firme “Safir” tužio je Opštinu Gacko za neostvarenu dobit iz pogona separacije. Procenjuje da mu je nanesena šteta od 1,8 miliona maraka. Pogon je, u međuvremenu, prodao za najmanje 3,5 miliona maraka preduzeću “Termograding”, kažu upućeni. Načelnik opštine nije hteo da komentariše slučaj pre nego što se konsultuje sa svojim stručnim timom. Papović je danas bio nedostupan za komentar.

Safir Rajko Papović
Firma “Safir” u vlasništvu Rajka Papovića, predsednika SO Gacko od opštine traži obeštećenje od 1,8 miliona KM.

Sigurno će u anale političkog i društvenog života ući slučaj koji se trenutno dešava u Gacku. Na adresu Opštinske uprave ovih dana je stigla tužba predsednika SO Gacko Rajka Papovića koji traži nadoknadu profita koji njegova firma “Safir” nije ostvarila zbog toga što je put prema separaciji na lokaciji Gelja Ljut bio prekinut.

Separacija se nalazi na obodu rudnika. Sredinom 2018. godine je put koji iz Gacka vodi ka njoj i, dalje, selima Fazlagića Kule je, zbog širenja rudnika presečen, a saobraćaj preusmeren na obilazni pravac čime je ruta, po slobodnoj proceni, povećana tri puta.

Papović sada očekuje od Opštine da mu nadoknadi pretrpljenu štetu, tačnije neostvareni prihod u visini od 1,8 miliona maraka.

U međuvremenu, Papović je separaciju prodao preduzeću “Termograding” koje je Milorad Dodik svojevremeno nazvao “tradicionalnim partnerom” RiTE Gacko objašnjavajući zašto se poslovi vredni desetine miliona maraka daju direktnom pogodbom.

U registru Komisije za koncesije RS “Safir” je 2012. godine dobio pravo da 30 godina eksploatiše tehnički građevinski kamen- krečnjak na lokaciji Gelja Ljut.

Papović ima zanimljivu političku biografiju

90-tih u Gacku je bio istaknuta figura SDS-a i u uniformi, opasan pištoljem je preuzeo fotelju direktora Doma zdravlja. Potom je bio ministar sporta i omladine u Vladi Gojka Kličkovića. Kada je zvezda SDS-a počela da tamni, učestvuje u osnivanju klo(v)novskih stranaka– Izvorne SDS, pa Saveza za demokratsku Srpsku (opet SDS), pa Prvu SDS sa kojom na poslednjim lokalnim izborima osvaja jedan odbornički mandat. Kao stranka vladajuće koalicije dobija mesto predsednika SO Gacko mada u ovom gradu retko i kratko boravi jer godinama živi na relaciji Banjaluka- Trebinje.

Osim političke, Papović već decenijama ima značajnu privrednu ulogu.

U Gacku ga pamte po tome što je ostao dužan desetine plata radnicima Građevinskog preduzeća GAT čijih je 30% akcija kupio sa bratom Dragutinom pre skoro dve decenije. Mediji su tada pisali da potraživanja fakturiše na GAT, dok se prihodi slivaju na račun njegove firme “Safir”.

Papović je tada izjavljivao da će svima biti povezan radni staž i da će izmiriti sve obaveze prema radnicima. 15-ak je podnelo tužbe, proces se vukao pred sudovima, a oni nikada nisu obeštećeni. Tada se procenjivalo da je dug za plate preko 250 hiljada maraka.

Nekoliko meseci tokom 2013. vršio je dužnost direktora RiTE Gacko.

Tokom predizborne kampanje je obećavao da će raditi na tome da Gacko oživi i privuče investicije.

Mnogi su mu zahvalni jer su, zahvaljujući njegovim konekcijama u zdravstvenim ustanovama u RS i Srbiji, bez čekanja otišli na specijalističke preglede ili banjsko lečenje.

Sa druge strane, ljutnju stanovnika Gacka i mnoštvo negativnih komentara je izazvao prošle godine kada je u martu otpušteno 38 zaposlenih po ugovoru u opštinskoj upravi.

Papović je tada rekao da nije smak sveta, da je on tu da oni dobiju posao za stalno, kao i da je radio i noću i danju da njegova deca ne budu u toj poziciji, te da nije zavukao ruku ni u čiji džep.

Milioner iz Gacka

Prema imovinskom kartonu koji je prijavio prošle godine Rajko Papović izdržava četiri člana porodice, a na ime plate prošle godine je inkasirao 36 hiljada maraka.

Prijavio je da poseduje stan u Trebinju vrednosti 100 hiljada maraka i firmu u Gacku čija je vrednost nešto manja od 1,5 miliona maraka.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.