HomedirektNačelnik našao prostor...

Načelnik našao prostor za šalter salu

Danas zaseda Skupština opštine Gacko. Ono što je skupštinska većina načelniku dala u zadatak- da iznađe rešenje za kupovinu šalter sale- ulazi u finalnu fazu. Razmatra se i zabrana rada prodavnica nedeljom, kao i uvođenje naplate parkinga.

Sada je na odbornicima da odluče da li će kupiti poslovni prostor od 158 kvadrata u vlasništvu Dejana Mastilovića. Iz kreditnih sredstava je za tu namenu predviđeno 300 hiljada maraka, što je, dakle, oko 1900 maraka po kvadratu.

Prostor za tu namenu je jedini logičan jer se nalazi u sklopu opštinske zgrade. Ono što je zamerano lokalnim vlastima je da se rešenje kosi sa Strategijom razvoja opštine kao i da je posao odavno ugovoren, a skupštinska odluka predstavlja samo legalizaciju dogovora sa vlasnikom koji živi u Beogradu. Istovremeno, spočitavano je i da, u situaciji u kojoj se opština nalazi, šalter sala nije urgentna.

“Zaduživanje za ovo što oni hoće, mislim da je katastrofa. Imaju kredit od 1,3 miliona koji nije realizovan i sad dižu kredit od 1,9 miliona. To znači da će sledeće godine za ratu kredita morati da izdvoje 1,6 miliona maraka što je neizdrživo za budžet”, komentarisao je za “Direkt” krajem februara Radoica Antunović, odbornik PDP-a.

Lokalna vlast je ipak odlučila da digne kredit od 1,8 miliona maraka. Osim šalter- sale, sredstva će, između ostalog, biti upotrebljena za asfaltiranje puteva u ruralnom području (870 hiljada), izradu projekta sanacije, rekonstrukcije i razvoja vodovodnog sistema (250 hiljada), uklanjanje objekata koji narušavaju bezbednost (150 hiljada).

Opština Gacko ima pet kreditnih zaduženja u iznosu od skoro 6,5 miliona. Imajući na umu da će se u budžet u ovoj godini sliti gotovo 12,5 miliona maraka, otplata anuiteta čini 8,35% izvornih prihoda, tvrde u opštini.

Sigurno je da će na sednici SO Gacko biti reči i o krivičnoj prijavi koju je protiv načelnika Ognjena Milinkovića i saradnika podneo Vukota Govedarica u ime OO SDS-a.

U pitanju je opštinsko zemljište koje je 2008. godine na licitaciji kupilo preduzeće “Tomašević”. Kupac tada nije uplatio iznos u roku od 8 dana što je bio uslov da postane i stvarni vlasnik. Nakon 12,5 godina opština Gacko prodaje zemljište po tom ugovoru i po ceni koja je tada utvrđena čime je, tvrdi Govedarica, nanesena šteta opštinskom budžetu od najmanje 50 hiljada maraka.

Milinković, pak, tvrdi da je sve urađeno po zakonu i da je Pravobranilaštvo dalo zeleno svetlo da se ugovor realizuje. Dodao je da je zemljište plaćeno 22 marke po kvadratu, odnosno 75 hiljada maraka.

Govedarica je zbog ovoga podneo krivičnu prijavu i protiv zamenika Pravobranioca RS u Trebinju smatrajući da je cena zemljišta za 12 godina porasla i u Gacku.

Šest meseci kasnije, na dnevnom redu SO Gacko su ponovo tačke o naplati parkinga i zabrani rada nedeljom. Odbornici su o ovim predlozima trebali da se izjasne na sednici u oktobru, ali su oni tada bili povučeni na doradu.

Danas je na odbornicima da se izjasne da li će Gacko slediti primer Mostara i dati zaposlenima u trgovini slobodnu nedelju.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.