HomedirektNa kraju prošle...

Na kraju prošle godine zaduženje Grada Trebinja bilo više od 16 miliona maraka

Stanje duga Grada Trebinja po kreditima na kraju prošle godine iznosilo je nešto više od 16 miliona 742 hiljade maraka i odnosi se na pet kredita uzetih za različite namjene. Od tog iznosa glavnicu čini nešto više od 15 miliona 822 hiljade maraka, dok su kamate oko 920 hiljada maraka.

grad trebinje

Stanje duga Grada Trebinja potpisao je gradonačelnik Mirko Ćurić. 

Kredit kod banjalučke “Nove banke”, iznosa 2 miliona i 400 hiljada maraka, uzet je, kako je navedeno, za izgradnju ulica i kupovinu zemljišta za izgradnju puteva i ulica. Ovaj kredit Grad bi trebalo da otplati do kraja ove godine. Još mu je ostalo nešto više od 236 hiljada maraka. 

Kredit koji je Grad uzeo kod “Komercijalne banke” iznosi ukupno skoro 4 miliona 420 hiljada maraka i Grad će ga otplaćivati do decembra 2023. godine. 

Ovaj kredit Grad je podigao kako bi finansirao prenesene obaveze, radi konsolidovanja javnih ustanova čiji je osnivač Grad Trebinje te za kapitalne investicije izgradnje i rekonstrukcije infrastrukture grada. Da bi vratio ovaj kredit Gradu je potrebno nešto više od 900 hiljada maraka. 

Zaduženje u iznosu od gotovo 6 miliona maraka Gradu je odobrila Evropska investiciona banka i to za projekat snabdijevanje vodom i kanalizacija na području grada Trebinja. Rok otplate ovog kredita je 2041. godina. Trenutno stanje duga po osnovu glavnice za ovaj kredit iznosi nešto više od 5 miliona 983 hiljade maraka. 

Još dva kredita Grad Trebinje je uzeo od “Komercijalne banke”. Jedan, iznosa nešto više od 7 miliona i 425 hiljada maraka, uzet za finansiranje prenesenih obaveza i kapitalnih investicija, Grad će otplaćivati do kraja 2027. godine. Za otplatu mu je ostalo još nešto više od 4 miliona 425 hiljada maraka.

Drugi, koji je takođe uzet za kapitalne investicije Grad će vratiti tek u martu 2030. godine. Iznos ovog kredita je ukupno skoro 6 miliona 140 hiljada maraka, a trenutno stanje duga po osnovu ovog kredita je više od 5 miliona 195 hiljada maraka. 

Grad Trebinje na kraju prošle godine nije imao obeveze po izdatim garancijama. 

Podsjećamo, Skupština Grada Trebinje je krajem 2021. godine odobrila novo kreditno zaduženje od 5 miliona maraka, tako da bi s tim kreditom zaduženje Grada iznosilo nešto više od 21 milion maraka. 

Oko ovoga kredita u trebinjskoj Skupštini vodila se rasprava. Dok je opozicija negodovala, ističući kako sredstva od kredita nisu dobro planirana, kako su sumnjive okrugle cifre u raspodjeli kreditnih sredstava, te kako je sve uvod u izbornu godinu, vlast je kredit nazivala investicionim i napominjala kako je svaki od projekata koji će se finansirati iz kreditnih sredstava važan za grad.

Prema odluci, iz ovih sredstava grad je trebalo da finansira izgradnju slobodne i poslovne zone, izgradnju aerodroma, centra za osobe sa poteškoćama u razvoju te sportsku i putnu infrastrukturu.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.