HomeimpulsKALINOVIK: Ima posla...

KALINOVIK: Ima posla ko s načelnikom „radi“

Cinična poštapalica „ima posla ko hoće da radi“, u Kalinoviku ima nešto izmijenjeno značenje.

KALINOVIK – U ovoj maloj i siromašnoj opštini, kako kažu, izreka glasi: “Ima posla ko je blizak s načelnikom opštine“. Ko bi bio bliži sa Radomirom Sladojem, dugogodišnjim načelnikom ove opštine do članova njegove porodice. Upravo zbog poslova koje je opština, na čijem je čelu, sklapala sa firmom koju vodi njegova kćerka, ne obazirući se na sukob interesa i druge zakonske prepreke, načelnik je odavno privukao pažnju javnosti. Kada je kćerkina firma zapala u probleme, načelnik je opet našao rješenje – kćerku i zeta je zaposlio direktno na budžet opštine. U međuvremenu su ustanove, čiji je opština osnivač, nastavile da sklapaju poslove sa firmama čiji je vlasnik načelnik.

Većina preostalih stanovnika Kalinovika nije te sreće da može poslovati s opštinom, pa se njeno ubrzano iseljavanje neprekidno nastavlja.

Ali „kalinovačkom čudu“ nikad kraja – za rubriku vjerovali ili ne, ali nedavno je u ovom mjestu izgrađena jedna kuća i to brvnara čiji jedan kvadratni metar vrijedi oko 3.000 maraka. Riječ je o „Kalinovačkoj kući“, u kojoj bi se trebali prodavati domaći proizvodi iz tog kraja.

Kome nego svome

Opština Kalinovik je još 2010. godine podigla kredit da bi kupila propalu fabriku  drvne industrije u tom mjestu i u njoj pokrenula proizvodnju. Kako od pokretanja proizvodnje nije bilo ništa, fabričke hale su iznajmljivane raznim zakupcima po cijeni koja se kretala od 1.000 do 1.500 maraka mjesečno. Međutim kada se kao zakupac javila firma „Zelengora“ čija ja vlasnica Elena Sladoje, kćerka tadašnjeg zamjenika, a sadašnjeg načelnika opštine, cijena mjesečnog zakupa je naglo pala na 200 KM mjesečno. Zelengora je proizvodila pelet, koji se, vjerovali ili ne, mogao naručiti na broj telefona načelnika opštine. Impuls je o tome  pisao u avgustu 2021. godine. Pitali smo tada načelnika otkud njegov broj telefona na vrećama peleta.

„Jeste to je moj telefon“, rekao je: “To je stavljeno greškom, to je stavljeno kada sam bio zamjenik načelnika, moj telefon i broj Stanišića i to smo mi skinuli, eto“, pojasnio je Sladoje, smatrajući, valjda, da zamjenik načelnika nema odgovornost koju ima načelnik.

U aprilu 2022. godine Transparency International u BiH (TI BiH)  prijavio je načelnika Sladoja Republičkoj komisiji za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske jer je opštinska administracija njegovom privatnom preduzeću isplatila 137.600 KM na ime ugostiteljskih usluga. Sladoje je vlasnik privatne firme „Blondi“ koja je ugovor za pomenute usluge pružane tokom cijele 2020. godine zaključila sa opštinom 19. decembra 2020. godine.

Naravno, i ova prijava prošla je bez ozbiljnih posljedica za Sladoja.

Konkurencija ne stanuje tu

U sastavu firme Blondi funkcioniše i Sladojeva benzinska pumpa. Na toj pumpi, što je vidljivo na portalu javnih nabavki, gorivom se redovno snabdijeva Javna ustanova „Dom za starija lica“, ali i JKP „Rad“, čiji je osnivač opština Kalinovik. Naravno nabavka goriva vrši se uvijek direktnim sporazumom, tako da konkurencije nema, niti je može biti. Na ovoj poznatoj pumpi u Kalinoviku, uostalom gorivom se često snabdijevaju i Osnovna škola „Ljutica Bogdan“, ali i JP „Šume RS“ Sokolac, i „Elektrodistribucija“ Pale. Pumpa prvog čovjeka Kalinovika izgleda nema konkurenciju, ne samo u toj opštini nego i u regiji.

Konkurenciju nije imala ni kompanija „Strajko – Inženjering“ iz Trebinja s kojom je opština Kalinovik 19. juna ove godine zaključila ugovor vrijedan 84.7683,30 KM, bez PDV-a čiji je predmet „Rekonstrukcija dječjeg igrališta sa novim mobilijarom“. I dok kritičari tvrde da se radi o previsokoj cijeni za rekonstrukciju jednog igrališta, drugi kažu da je u poređenju sa izgradnjom „Kalinovačke kuće“, ova cijena prava sitnica.

Kuća kalinovačka, cijena banjalučka

Posao izgradnje objekta – brvnare u kojoj će se prodavati domaći proizvodi, povjeren je kompaniji “Steco centar” iz Bijeljine. Ugovor vrijedan 134.996 KM, potpisan je početkom februara ove godine.

Interesantno je da je prvobitno budžetom opštine bilo predviđeno da će ovaj objekat koštati 100.000 maraka. Međutim, do raspisivanja tendera cijena je porasla na 135 hiljada. S obzirom da je bijeljinska kompanija jedina dostavila ponudu, i to za čitavih četiri konvertibilne marke manje od ukupne procijenjene vrijednosti ugovora dileme nije bilo. Prema pisanju portala Spin-info Opština je odobrila i dodatnih cca 60 hiljada maraka, koliko je „zafalilo“ za ovaj projekat. Vlada RS je, kako je rečeno prilikom svečanog otvaranja objekta 12. jula ove godine, obezbijedila još 50 hiljada maraka. Kalinovčani su izračunali da kvadrat ove brvnare košta više od kvadrata stana u Banjaluci.

(IMPULSPORTAL.NET)

Nastavite čitati:

Načelnik Kalinovika Radomir Sladoje zaposlio ćerku i zeta u javnu ustanovu i preduzeće koji se finansiraju iz budžeta opštine

Opština Kalinovik broji oko dvije hiljade stanovnika, uglavnom starije dobi. Kao i u većini drugih opština, radna mjesta popunjavaju...

Glas na predstojećim izborima od 200 do 500 KM

"Dobro je da je glas poskupio, šteta je što se ljudi ne prodaju po kili žive vage, tada bi možda nešto i zaradili", kažu sagovornici Gerile komentarišući mogući problem sa prodajom glasova na narednim izborima.

Sumnje u ispravnost dodjele pomoći povratnicima u Mrkonjić Gradu – Koliko vrijedi biti dobar sa predsjednicom SDA?

Nedavno objavljena rang lista korisnika, koji će iz budžeta Federacije BiH dobiti novac za obnovu kuća i imanja, ponovo je uzburkala duhove u malobrojnoj bošnjačkoj zajednici u Mrkonjić Gradu. Pojedini građani tvrde da će, kao i ranije, donacije dobiti oni koji su „dobri“ sa Zinetom Šehović, predsjednicom SDA u ovoj opštini u Republici Srpskoj.