HomeRSIstočno Novo SarajevoAfera “Park Sunce”...

Afera “Park Sunce” Istočno Novo Sarajevo, jer korona je monotona

Piše: Sanja Vasković

Da li će park “Sunce”, jedna od ljepših oaza prirode u opštini Istočno Novo Sarajevo biti uništen ili ne, odnosno da li će na njegovom mjestu nići neki novi stambeno-poslovni objekti čija je gradnja učestala na području ove opštine zadnjih godina, pitanje je o kojem se proteklih mjeseci vodila žučna rasprava među političarima ali i javnost ove opštine, susjednih opština ali i Grada Istočno Sarajevo. 

Prvobitno se među građanima pojavila informacija o uništenju parka, zatim načelnikov demantij da ne postoji planski dokument kojim se predviđa negovo uništenje, na šta su iz Aktiva mladih SDS-a odgovorili peticijom “Sačuvajmo park” za nešto što je rečeno da se neće uništiti?! Nije vam jasno o čemu se radi? Nije bilo ni meni. Određeni dio javnosti još uvijek je u dilemi hoće li se uništiti park ili ne. Pitaju se to i građani koji su potpisali peticiju sa namjernom da se sačuva park, a njihovi potpisi su, možda, nelegalno skupljeni? Idemo po redu.

Tokom trajanja pandemije virusa korona u Republici Srpskoj opština Istočno Novo Sarajevo jedina je uz Banju Luku 10. aprila dobila dozvolu za održavanje sjednice skupštine opštine na kojoj je usvojena izmjena regulacionog plana dijela opštine u čijoj blizini se nalazi i park “Sunce”. Tačnije,  postojeći regulacioni plan koji  je predviđao izgradnju stambeno poslovih objekata i parking uz ulicu Karađorđeva, izmjenjen je na način da će u toj ulici biti izgrađena još dva stambena objekta. Pošto se ova ulica nalazi odmah ispod parka sa kojim je vežu zelene površine i antologijske stepenice, sve je ovo poslužilo kao izvor za sumnju ili opravdanu tvrdnju opozicije predvođene Srpskom demokratskom strankom da će doći do uništenja parka “Sunce”. Na ove tvrdnje opozicije načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić (SNSD) za Spin Info odgovara:

 “Kada sam rekao da nećemo uništiti nijedno drvo to sam i mislio, jer sve su te zgrade bile predviđene na lokacijama uz ulicu Karađorđeva u cilju uređenja tog područja, a ni na koji način nisu podrazumijevale niti bi ugrozile šumu na području parka “Sunce”, i da budem do kraja iskren, ovaj dio uz ulicu Karađorđeva  ne pripada parku, on je na samom brdu, a u ovom potezu imamo samo troje stepenice koje se ni na koji način neće ugroziti, štaviše, planirali smo sredstva za njihovu adaptaciju,”rekao je načelnik uz konstataciju da je ovo posljedni put da u medijima priča o ovoj temi, jer je, kako kaže, riječ o jednoj potpuno sumanutoj priči napravljenoj oko toga da neko uništava park.

 

Na priču o parku, šef Kluba odbornika SDS-a u skuštini opštine Istočno Novo Sarajevo Milan Kovačević odgovara:

“Oni (SNSD) su htjeli da narušavaju dijelove parka prvobitnim izmjenama regulacionog plana. Mi iz SDS-a na toj skupštini koja je održana 10. aprila nismo mogli da učestvujemo. To je bilo izglasano od strane vladajuće koalicije, a par odbornika je bilo protiv. Nakon toga mi smo pokrenuli peticiju, nakon čega je došlo do određenih korekcija regulacionog plana kada nam je načelnik obećao da nijedno stablo neće uništiti, kao ni zelene površine, ali vidjećemo da li će održati obećanje”.

Osim toga, Kovačević ističe da ga najviše plaše nezvanične informacije koje je dobio od pojedinih ljudi iz Istočnog Novog Sarajeva koji tvrde da je načelnik Ćosić već obećao određenim preduzetnicima lokacije na području ove opštine čija će izgadnja u skorijoj budućnosti podrazumijevati uništavanje zelenih površina i rušenje stabala u parku.

Pošto još nismo u stanju da predviđamo budućnost vratimo se sadašnjosti i peticiji koju je organizovao Aktiv mladih SDS-a opštine Istočno Novo Sarajevo. Nakon “online” peticije koja je bila uslovljena vanrednim stanjem u Srpskoj, uslijedilo je skupljanje potpisa na terenu. Međutim, sve bi ovo bilo u redu budući da svaki građanin, politička organizacija, udruženje ili slično ima pravo da se bori za svoju lokalnu zajednicu, da je štand mladih SDS-a imao bilo kakva obilježja organizatora peticije!? Ovako, potpisi pojedinih građana mogu biti zloupotrebljeni u korist ove političke partije, jer je moguće da nisu znali za koga potpisuju.

Izvor: Katera

Na pitanje upućeno načelniku kako će se odnositi prema ovoj peticiji, dobili smo odgovor da su mladi SDS-a obmanuli javnost.

“Onoga momenta kada prestanu sa iznošenjem neistina,  SDS kao politička organizacija, zloupotrebom omladine i potpisa ljudi, dezinformacijama, i kada prihvate faktičko stanje i počnu da daju konkretne prijedloge tada mogu krenuti naprijed, a ja se baviti njima više neću”.

 

Kao što profesionalni i etički standardi novinarstva nalažu obratili smo se i jednom od organizatora prikupljanja potpisa za inicijativu “Sačuvajmo park” iz aktiva mladih SDS-a Stefanu Ignjatoviću, koji do dana objavljivanja teksta nije odgovorio na naša pitanja.

( Ukoliko u doglednom periodu odgovori ipak stignu na našu adresu vrlo rado ćemo objaviti.)

P.S. I tako, šta bi ova Bosna bila bez malo obmanjivanja javnosti, političkih obračuna, medijskih manipulacija, šefova gradilišta iz sjenke…

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...