HomeRSIstočna IlidžaIstočna Ilidža- pratimo...

Istočna Ilidža- pratimo nezvaničnu izbornu kampanju

Iako izborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji bi trebali da se održe 15. novembra počinje tek mjesec dana ranije, u našoj državi skoro sve aktivnosti političkih stranaka zadnjih mjeseci usmjerene su u ovom pravcu.

Kada govorimo o opštini Istočna Ilidža, jednoj od šest opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo, možemo smatrati da je razvoj ove opštine i planirani projekti zaustavljen još u oktobru prošle godine kada je političkom kupovinom pojedinih odbornika SNSD sa koalicionim partnerima obezbijedio većinu u Skupšini opštine. Od tada traju stalna neslaganja između aktuelnog načelnika opštine Marinka Božovića i skupštinske većine predvođene SNSD-om, a sve na štetu građana.

SNSD i stranke okupljene oko ove političke partije neglasanjem za pojedine tačke koje su se našle na dnevnom redu Skupštine opštine proteklih mjeseci, onemogućili su dotok sredstava u budžet opštine, pa su načelnikova obećanja o izgradnji mosta u naselju Radulovac, zgradi Gimnazije (za čiju izgradnju sredstva treba da obezbijedi Vlada RS), kanalizaciji u Vojkovićima, rasvjeti u Ravnogorskoj i slično, ostaju samo obećanja!

S druge strane, SNSD je, uvodeći brigu o socijalnim i osjetljivim kategorijama društva pokušao da se približi biračima.

Pored oštrih tonova na skupštini, nezvanična kampanja uveliko je počela. Aktivnosti načelnika Božovića svedene su na obezbjeđivanje podrške birača budžetskim sredstvima, i može se reći, najlakšim indirektnim načinom dobijanja glasova.

To je: Potpisani ugovori o stipendiranju sa 58 studenata i učenikom generacije… potpisan ugovor za sufinansiranja troškova specijalizacije doktorice… sufinansiranje nabavke udžbenika… potpisan sporazum o saradnji sa Agrarni fondom…Odluka o pokretanju postupka javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji igrališta u Kasindolu i Donjim Mladicama… ovo su samo neke od aktivnosti.

Odluka opštine Istočna Ilidža o pokretanju postupka javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji igrališta u naseljima Kasindo i Donje Mladice vrijedna 167.000 maraka + PDV samo je jeftino zakašnjelo predizborno obećanje odlazećeg načelnika Božovića” , izjavio je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Nebojša Šešlija, i kandidat za načelnika ove opštine na predstojećim izborima.

SNSD je svoje predizborne aktivnosti upotpunio “postavljanjem igrališta u naseljima Vojkovići, Mladice, i Kasindo”, tačnije elemenata igrališta, pokušavajući obezbijediti glasove pričom o tome da “u opštini Istočna Ilidža za 25 godina vlasti SDS i njihovi koalicioni partneri nisu ništa izgradili, ističe Šešelija i kaže da je smiješno da Božović sada obmanjuje javnost fotografijama i maketama imaginarnih projekata”.

Pored toga, ne smijemo zaboraviti sadnice voća na Mladicama (koje su se osušile) i konstantno poređenje sa razvojem susjedne opštine Istočno Novo Sarajevo, na čijem čelu je kadar SNSD-a, koja ima veću podršku Vlade Republike Srpske, što ne bi trebalo služiti kao “ucjena birača”. I da, objave ovog kandidata o broju rođene djece u JZU “Srbija” kojom rukovodi, zaista nema nikakve direktne veze sa njegovim aktivnostima.

Dakle, u Istočnoj Ilidži stanje prosječno, kao pred svake izbore, populističkim mjerama nastoje se obezbijediti glasovi i podrška birača, bez inovativnih ideja, bez kreativne kampanje, konkretnih rješenja, samo obećanja s jedne, i kritika s druge strane.

Autor: Sanja Vasković

 

 

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...