HomeRSIstočna IlidžaNova nelegalna deponija...

Nova nelegalna deponija u Krupcu

Neformalna grupa građana “Stop odlaganju otpada na Krupačkim stijenama” već mjesecima se bori sa rješavanjem probleme divlje deponije u Krupcu u koju se čak, prema tvrdnjama očevidaca, odlaže medicinski otpad iz Hercegovine.

Uprkos utrošenom novcu i obećanjima nadležnih da će se pozabaviti ovim problemom koji ugrožava život stanovnika opštine Istočna Ilidža, ali i opštine Trnovo kojoj teritorijalno pripada, te dokazima o slivanju otpadnih voda u rijeku Željeznicu, građani su suočeni sa novim problemom

“Imamo jednu nevjerovatnu novost, koja je cijelo vrijeme bila naočigled svih nas, a opet, nekako skriveno, promakla nezapaženo. Nedavno smo otkrili da se pored već izvjestne deponije ‘Krupac’ formirala nova, manja deponija, kod jezera na teritoriji kamenoloma u Krupcu. Zašto baš kod jezera? I to jednog jedinog na teritoriji našeg grada! U jednoj prirodnoj oazi i na mjestu izvorišta pitke vode ‘Krušćak’, navodi se na zvaničnoj stranici neformalne grupe građana.

Građani navode i to da je zemljište, koje je u sastavu kamenoloma Krupac, u vlasništvu građevinske firme “GP Put” iz Istočnog Sarajeva i pitaju se da li se pomenuta firma, pored građevinskih počela baviti i komunalnim radovima.

Osim toga, neformalna grupa građana „STOP nelegalnom odlaganju otpada na deponiju Krupačke stijene“ nedavno se obratila Javnom komunalnom preduzeću Trnovo, Opštini Trnovo i Gradu Istočno Sarajevo sa upitom da li su u proteklih pet godina izdvojena sredstva za sanaciju Deponije i ako jesu kako su ta sredstva utrošena. JKP Trnovo ništa nije odgovorilo. Opština je rekla da imaju informaciju da je Grad izdvojio 200.000 KM za sanaciju Deponije ali da ne znaju da li su i kako su ta sredstva utrošena. Grad je na kraju poslao preciznu informaciju i naveo da je 2019. godine izdvojeno 137.212,25 KM i prebačeno na račun JKP Trnovo, namjenski, za sanaciju deponije Krupačke stijene, piše portal Antikorupcija.ba.

JKP Trnovo je poslalo gradu izvještaj o utrošku sredstava prema kojem pravdaju sredstva u ukupnom iznosu od 107.209,25 dok je Grad poslao informaciju da je 2019. godine prebačeno preko 137.000 KM na račun JKP Trnovo. Postavlja se pitanje gdje je nestalo tih 30.000 KM ili je Grad pogriješio i uplatio samo 107.209,25 KM koliko je JKP Trnovo i opravdalo.

Građani se s pravom pitaju kako su utrošena sredstva za sanaciju otpada i zašto ovaj problem još uvijek nije riješen već se pojavljuju nove, nelegalne deponije.

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...