Homespin-infoSkupština opštine Trnovo...

Skupština opštine Trnovo dodijelila zemljište za izgradnju mini hidroelektrane firmi bez zaposlenih

Skupština opštine Trnovo, na prijedlog predsjednika skupštine Siniše Golijanina (DNS), na Petoj redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog Odluke o davanju u zakup zemljišta za izgradnju mHE “Hrasnica” na potoku Hrasnica investitoru “Hidrowind” d.o.o. Trnovo. Skupštinsku većinu u Trnovu formirali su odbornici SDS-a, DNS-a i SP-a.

Igradnja mini hidroelektrane na Hrasničkom potoku planira se još od 2015. godine dok se na čelu Opštine nalazio Nenad Mišović (SDS). 

Ono što je zanimljivo je to da pomenuta firma od osnivanja 2013. godine pa do danas nema nijednog zaposlenog radnika, dok je prihod firme godinama rastao. 

Postavlja se pitanje kako će pomenuta firma bez zaposlenih realizovati izgradnju investicije vrijednosti 3.006.790,00 KM kako je navedeno u javnom pozivu za dodjelu koncesije.

U međuvremenu, došli smo do informacija da je u firmi “Hidrowind” d.o.o. došlo do promijene vlasničke strukture i da će vlasnik “UNIS instituta za ekologiju“, zaštitu na radu i zaštitu od požara d.o.o. Istočno Sarajevo – Pale Đorđe Milišić preuzeti firmu zaduženu za izgradnju mini hidroelektrane na Hrasničkom potoku. Naime, u toku je procedura oko kupovine firme pa ni jedan ni drugi vlasnik nisu željeli više da nam kažu o samoj izgradnji mHE čiji vodozahvat će biti lociran u gornjem toku potoka Hrasnica na nadmorskoj visini od 1217 m. Od lokacije vodozahvata voda će se odvoditi do mašinske zgrade cjevovodom u dužini od oko 4500 m!

Ekološku dozvolu za mHE “Hrasnica” izdalo je Ministrarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade RS na čelu sa ministarkom Srebrenkom Golić.

Na mjestu gdje je planirana izgradnja mini hidroelektrane već je nekontrolisanom eksploatacijom šuma nestao veliki broj pitkih izvora. Gradnja mini hidroelektrane značiće gubitak vode na izletištu Sustavcu, uništavanje ekosistema, a u godinama koje dolaze vjerovatno i problem sa vodosnabdjevanjem sela na području ove opštine.

Podsjećamo, sva vodovodna preduzeća u Istočnom Sarajevu posluju sa gubitkom, te je uništavanje izvorišta, kojim je opština Trnovo posebno bogata, pogubno za sve građane Istočnog Sarajeva koji se čak i u zimskim mjesecima suočavaju sa nestašicom pitke vode.

Autor: Sanja Vasković

 

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...