Homespin-infoGrađani opštine Višegrad...

Građani opštine Višegrad taoci neodgovorne vlasti

Svakodnevni život građana opštine Višegrad umnogome je otežan.

Studenti su bez stipendija, poljoprivrednici bez subvencija, nevladine organizacije, kulturno-umjetnička društva, vjerske organizacije, škole, obdaništa i ostali budžetski korisnici bez dodatnih sredstava, odnosno finansijske podrške opštine za svoj rad. Kapitalna ulaganja u opštinu su obustavljena, a sve sportske, kulturne i turističke manifestacije otkazane ili prolongirane za naredni period.

Razlog tome je taj što je opština Višegrad jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja ni šest mjeseci nakon lokalnih izbora nema usvojen budžet. Načelnik opštine Mladen Đurević (SNSD) ima zakonsku obavezu da predloži nacrt i prijedlog budžeta, dok je za njegovo usvajanje odgovorna Skupština opštine trenutno okupljena oko SDS-a. Nažalost, načelnik je propustio i posljednji zakonski rok (31.03.2021) do kada je morao da podnese Skupštini budžet na usvajanje.

“Novi skupštinski saziv je više puta upozoravao načelnika da sačini prijedlog budžeta i da na usvajanje, ali je on to kategorički odbijao tvrdeći da novi saziv nije legalan i da on nema kome da predloži budžet”, tvrdi odbornik PDP-a u SO Višegrad Milenko Janjić, dodajući da je time načelnik pokazao da ne poštuje izbornu volju građana.

Milenko Janjić- privatni arhiv

Načelnik čak ne želi da prijavi predsjednika SO Višegrad Muamera Sofovića u radni odnos, što pokazuje do koje mjere načelnik sabotira rad Skupštine“, kaže Janjić.

Obaveza načelnika opštine je i da predloži svog zamjenika, načelnike odjeljenja, te odbornike koji prisustvuju zaključenju braka, kao i Odluku o privremenom finansiranju zbog neusvajanja budžeta, što još uvijek nije izvršeno.

Ovakav odnos opštinskih vlasti prema građanima koji ih plaćaju odraziće se i na oblast turizma kao nosioca razvoja ove privlačne turističke destinacije.

Šteta u ekonomskom pogledu biće nesaglediva, siguran sam da nijedan ozbiljan investitor neće uložiti nijednu marku u opštinu koja nema usvojen budžet i u kojoj prvi čovjek opštine sve sabotira i uništava. Ova turistička sezona je mnogo bolja od prethodne, zbog većeg broja turista koji posjećuju našu opštinu. Ipak, turizam u Višegradu će pretrpjeti veliku štetu jer neće biti novca za pomoć ugostiteljskim objektima, kao ni novčanih sredstava za tradicionalne manifestacije koje su u Višegrad privlačile veliki broj turista”, zaključuje odbornik PDP-a u SO Višegrad Milenko Janjić.

Mleden Đurević- izvor: opštinavisegrad.com

Zbog čega još uvijek nije izvršio svoju zakonsku obavezu i predložio budžet skupštinskoj većini na usvajanje pitali smo i načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, međutim, odgovore još uvijek nismo dobili. (Ukoliko načelniku u cilju informisanja javnosti i građana kojima odgovara za svoj rad bude poslao pisani odgovor, sigurno je da ćemo objaviti).

Od 1. jula opština Višegrad i njen budžet mogli bi biti u u potpunoj blokadi,  sve do usvajanja novog budžeta.

Pošto je načelnik odbio da predloži budžet u zakonskom roku, odbornicima iz novog skupštinskog saziva data je zakonska mogućnost da daju prijedlog i usvoje budžet.

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...

Štiti li Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu funkcionere, načelnika Jovana Katića i Boška Jugovića?

Iz Policijske uprave Istočno Novo Sarajevo prije par dana za SPIN Info potvrdili su da je još u martu ove godine prijava protiv načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića proslijeđena nadležnom tužilaštvu. No, tužilaštvo ćuti. Javnost ne zna ni šta je sa prijavom protiv načelnika Pala Boška Jugovića.