HomeRSIstočna IlidžaOpština Istočno Novo...

Opština Istočno Novo Sarajevo zahtijeva od Opštine Istočna Ilidža da plaća zakup za smještaj Srednjoškolskog centra

Dvadeset i kusur godina nakon rata dvije srednje škole u Istočnom Sarajevu nalaze se pod jednim krovom. JU Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža” i Srednja škola “28. juni” Istočno Novo Sarajevo smještene su u zgradi kasarne koja je za vrijeme bivše Jugoslavije pripadala JNA.

U periodu kada je opština Istočna Ilidža završila sve svoje obaveze oko pripreme zemljišta za izgradnju nove zgrade Gimnazije koje će biti smještena na teritoriji ove opštine i čekaju se finansijska sredstva Vlade Republike Srpske, iz opštine Istočno Novo Sarajevo odlučili su da će susjednoj opštini ipak početi naplaćivati kiriju za smještaj Srednjoškolskog centra. Na osnovu zahtjeva opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža bi svakog mjeseca iz budžeta opštine trebala izdvajati 9.075,00 KM za “korišćenje poslovnog prostora”.

Međutim, Skupština opštine Istočna Ilidža na današnjoj sjednici usvojila je zaključak kojim odbija zahtjev opštine Istočno Novo Sarajevo za plaćanjem zakupa za potrebe smještaja Srednjoškolskog centra i kojim se, između ostalog, u narednih 15 dana nalaže sastanak rukovodstva opštine i predstavnika svih političkih partija u SO sa načelnikom Istočnog Novog Sarajeva Jovanom Katićem kako bi se riješio ovaj problem. Zanimljivo je i to da su zaključke vladajuće većine u SO Istočna Ilidža jednoglasno podržali svi odbornici.

Na sjednici su se, između ostalog, mogli čuti stavovi da je sa pravne strane zahtjev Istočnog Novog Sarajeva opravdan, ali sa ljudske i moralne nije, s obzirom da zgradu nisu gradili čelnici opštine Istočno Novo Sarajevo već je administrativno pripala ovoj opštini. Osim toga, JU Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža” smješten je u zgradu bivše kasarne odlukom tadašnjeg nadležnog ministarstva u Vladi RS i Grada Srpsko Sarajevo.

Mi smo spremni da investiciono ulažemo u ovaj objekat, ali nismo spremni da plaćamo rentu za smještaj srednje škole“, odlučan je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

I iz opozicije su saglasni da je potrebno naći sporazumno rješenje sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo.

Generalni stav svih partija je da sjednemo za sto i razgovaramo. Ono što je bitno naglasiti da su ta sredstva koja se izdvoje svakako planirana za obnovu škole, ali da ne bismo imali zategnute odnose. Nije samo jedna škola u pitanju, stvar je političke prirode“, navodi Miloš Golijanin odbornik SNSD-a u SO Istočna Ilidža.

Nesuglasice između dvije susjedne opštine koje praktično dijeli jedna ulica postoje od ranije. Sukobi oko nadležnosti nad zajedničkim ustanovima i preduzećima natjerali su opštinu Istočna Ilidža da formira svoja preduzeća. Nakon sudskih sporova oko formiranja JKP “Komil” Istočna Ilidža, koje trenutno posluje s gubitkom, uslijedile su najave formiranja Vodovoda Istočna Ilidža.

Da li će predstavnici različitih političkih opcija iz opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo naći sporazumno rješenje, da li će Vlada RS finanijski podržati izgradnju zgrade Gimnaziji u opštini kojom rukovodi opozicija i zašto građani, u ovom slučaju djeca moraju ispaštati i biti dio političkih prepucavanja?

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...