HomeRSIstočna IlidžaПолитичка препуцавања између...

Политичка препуцавања између сусједних општина

Латентни сукоби и политичка препуцавања између сусједних општина у саставу Града Источно Сарајево, Општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево због предузећа и установа којима заједно руководе, још увијек не јењавају. Предвођене углавном начелницима из различитих политичких опција несугласице су почеле још 2016. године када је Опшина Источна Илиџа одлучила формирати сопствено комунално предузеће, а КП “Рад” које је до тада обављало услуге одвоза отпада за обје општине оставити са кредитним задужењем од око 1,5 милона КМ чији је гарант била и Општина Источна Илиџа. КП “Рад” остао је без 60% прихода, а Источна Илиџа је новоформирано предузеће ЈКП “Комил” искористила, између осталог, и за запошљавање “својих” кадрова.

На томе се није зауставило, Општина Источна Илиџа планира основати и водоводно предузеће за потребе своје општине, изградити дом здравља који тренутно пружа услуге становницима са подручја обје општине. Несугласице око управљања заједничким предузећима кулуминаре су када је Дом здравља једно вријеме имао два директора, јер се нису могли договорити око кадровске политике.

Најновија у низу политичка препуцавања на релацији Источно Ново Сарајево- Источна Илиџа настала су када су челници општине Источно Ново Сарајево на чијој територији се под једним кровом налазе двије средње школе сусједној општини упутили захтјев за закуп простора за смјештај ЈУ “Средњошколски центар” Источна Илиџа. На сједници СО Источна Илиџа усвојени су закључци којим се одбија овај захтјев, те тражи састанак са начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Катићем.

На овај потез смо се одлучили прије свега да нађемо средства да улажемо у тај објекат и иначе у средње образовање, има ту још разлога, Општина Источна Илиџа покушава на све начине да све што је заједничко подијели, све оно што долази из Источног Новог Сарајево да направи нефункционалним”, каже за СПИН Инфо начелник општине Источно Ново Сарајево.

На наше питање да ли је овај захтјев знак реваншизма сусједној општине због претензија за одвајањем и оснивањем сопствених предузећа, Катић одговара: “Као начелници општина не смијемо да имамо реваншизам ми се наслањамо једни на друге ми треба да сарађујемо, мислим да није у реду то што раде, Општина Источно Ново Сарајево је уложила милион и по марака у доградњу Дома здравља да би га прилагодила потребама двије општине, а на прошлој сједници СО Источна Илиџа усвојена је стратегија где се наводи да ће правити свој дом здравља, и због чега смо ми улагали онда милион и по марака да овај објекат прилагодимо становницима и једне и друге општине”, пита начелник Катић.

“Ми смо спремни да инвестиционо улажемо у овај објекат, али нисмо спремни да плаћамо ренту за смјештај средње школе“, одлучан је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић. Додаје да ће, уколико буду приморани да штите своја права, тужити Општину Источно Ново Сарајево, као власника постојећег објекта, за стицање права својине.

Када је ријеч о ЈКП “Водовод и канализација” начелник Катић тврди да су количине воде довољне да задовоље потребе свих становника општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, те да нема потребе за оснивањем новог водоводног предузећа.

Ја сам упутио два дописа да се изјасне о овом питању, да знамо да не улажемо средства”, истиче Катић.

Начелник Божовић својевремено је изјавио да је водовод Источна Илиџа пројекат који ће, осим бољег снабдијевања водом, донијети и нова радна мјеста.

Да ли ће начелници општина наћи заједнички језик у наредном периоду барем око питања које се тиче обезбјеђивања бољих услова образовања, па онда и водоснабједвања, здравствене заштите становника или ће фокус бити на политици и подјелама остаје да се види у наредних 15 дана до када је рок да одрже састанак на којем ће покушати наћи рјешење, или, ипак продубити јаз међу сусједним општинама од којих једном руководи СДС, а другом СНСД.

Аутор: Сања Васковић

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...