HomeRSIstočno Novo SarajevoJU SRC “Slavija”-...

JU SRC “Slavija”- više koštala popravka službenog automobila nego ukupni prihod

Na jednoj od prethodnih sjednica Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojen je i Izvještaj o poslovanju Javne ustanove- Sportsko rekreacioni centar “Slavija” za proteklu godinu. Ova javna ustanova koja sredstva za obavljanje djelatnosti obezbjeđuje iz državnog budžeta, fondova ali i pružanjem usluga organizacijama, kolektivima i pojedincima u protekloj godina ostvarila je prihod od samo 1.749,93 KM dok su rashodi stotinu puta viši odnosno 197.096,15 KM!

Ovako niske prihode nadležni pravdaju godinom pandemije.

“JU SRC ‘Slavija’ je bila među prvima koji su bil zatvoreni, a posljednja kojoj je dozvoljen rad. Cjelodnevnih zakupa za održavanje političkih promocija, iako je izborna godina, nije bilo”, navodi se u izvještaju.

Čak su i rashodi na osnovu materijala za održavanje i opravku vozila u iznosu od 2.165,00 KM bili viši od ukupnih prihoda ove javne ustanove! Takođe, u izvještaju o poslovanju Centra navedena je i stavka Ostale nepomenute uluge za koju je izdvojeno čak 1.672,45 KM, kakve su to usluge i zbog čega nije precizno navedeno kako se troše budžetska sredstva pitanje je na koje ni na sjednici Skupštine opštine nismo dobili odgovor.

Bez obzira na izuzetno niske prihode u JU SRC “Slavija” u protekloj godini zaposleno je i šest novih radnika. U izvještaju se navodi da od šest zaposlenih radnika dva su primljena na određeno vrijeme, a četiri su pripravnika od čega 60 % novčanih sredstva za njih dvoje refundira Fond za zapošljavanje, dok se dvoje pripravnika finansiraa iz vlastitih sredstava. Ako uzmemo ukupan godišnji prihod od 1.749,93 KM evidentno je da nije dovoljan ni za mjesečnu platu dvoje pripravnika.

Sportsko-rekreacioni centar “Slavija” ustanova je koja nudi i zakupe termina za rekreaciju, a u prošloj godini prihodi od ove stavke iznosili su samo 737,11 KM, pa ako izračunamo da je cijena zakupa sale, odnosno termina 55,00 KM u protekloj godini je zakupljeno samo 13 termina, što je nekada u ovoj javnoj ustanovi zakupljeno u jednoj sedmici.

Izvještaj o poslovanju JU SRC “Slavija” koji su podržali odbornici vladajuće kolacije na čelu sa SNSD-om je skandalozan, smatra odbornik SDS-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Stefan Ignjatović.

U samom izvještaju nema nijedne stavke koja ne bode oči i koja vas ne tjera da se zamislite i da idete što prije iz naše Republike Srpske. Nevjerovatno zvuči podatak da je jedna mala ustanova imala čak sto puta veći rashod od prihoda. Pa samo je na stavku popravka službenog vozila direktora, više potrošeno novca, nego što se prihodovalo za čitavu godinu. Ukupno prijavljeno 13 termina za rekreaciju za godinu?!  Novih šest zaposlenih u pandemijskoj godini?! Koji budžet ovoliko stranačkog zaposljavanja moze da izdrži”, pitao je Ignjatović.

Direktor Javne ustanove- sportsko rekreacioni centar “Slavija” je Milorad Lale koji je i predsjednika Područnog Fudbalskog saveza Sarajevsko-romanijske regije, a na sjednici Skupštine opštine na kojoj je trebao da izvjesti odbornike, ali i građane o poslovanju ustanove kojom rukovodi, nije se pojavio.

Postavlja se pitanje zbog čega odbornici Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvajaju ovakve izvještaje, podržavaju rad direktora koji posluju sa minusom i guraju javna preduzeća u propast.

Autor: Sanja Vasković

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...