HomeRSIstočno Novo SarajevoПредузеће “МОФАС” из...

Предузеће “МОФАС” из Источног Сарајева пред гашењем

Оно што је тренутно један од горућих проблема у општини Источно Ново Сарајево јесте да је једно од ријетких предузећа за производњу “МОФАС” д.о.о. Источно Сарајево скоро пред гашењем.

Након што је некадашњи пријератни индустријски гигант “Фамос” 2015. угашен формирана је нова фирма “МОФАС” чији су већински власници постали инвеститори из Тешња и Њемачке, а Влада Републике Српске, бар у папирима, задржала је 49% власништва.

Сваке године приходи “МОФАС-а” умаљивали су се скоро за милион, да би напрасно, у року од годину дана 2020. ова фирма пословала са губитком од око 1.150.260,00 КМ, а радници, њих око 70 послани су кућама, на чекање. Већ мјесец дана раде са прекидима, примили су тек пола јунске плате, а доприноси за пензионо и социјално осигурање, карте за превоз радника као и друге обавезе, кажу, нису уплаћени већ три године.

Нама радницима су рекли да идемо кућама и да ће 28. јуна бити састанак представника Владе, начелника општине Источно Ново Сарајево, градоначелника, и власника из Њемачке и Тешња на којем ће одлучити да ли ће нам помоћи или ће предузеће бити угашено”, рекао нам је један од радника “МОФАС-а” и додао да одговорност за лоше пословање предузећа надлежни пребацују једни на друге, док радници трпе и живе у неизвјесности из дана у дан.

Зашто није одржан састанак на којем би се покушало ријешити питање опстанка овог предузећа које храни скоро 70 породица у Источном Сарајеву питали смо и Јована Катића начелника општине Источно Ново Сарајево на чијој територији је смјештено предузеће, а који је током предизборне кампање најавио иницијативу за измјештање производног погона компаније “Мофас” на другу локацију како би се осигурао наставак урбаног развоја града.

“Упознат сам дјелимично са тим проблемом, Влада РС је упутила позив приватним лицима који су већински (?) власници фирме, међутим они се до данашњег дана нису одазвали на тај састанак, већински власник је из Њемачке и требају да се створе околности да он дође и да видимо на који начин се може ријешити тај проблем. Посљедних годину дана од када је кренула пандемија они не долазе, Влада РС води преговоре, упутили су дописе, а у наредном периоду се надамо да ће се одазвати да заједнички изнађемо рјешење за добробит свих да би радници остали на послу”, рекао је начелник Општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

Према незваничним информацијама актуелни директор предузећа Миливоје Гутаљ поднио је оставку и обављаће ову функцију све до разрјешења и именовања новог директора. У међувремену, представници синдиката радника упутили су писма предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику као и надлежном министру у којем су их обавијестили о тренутном лошем стању овог предузеће које је практично пред гашењем.

И док се у Источном Новом Сарајеву граде зграде на скоро свим површинама у урбаном дијелу града, производна предузећа пропадају, а радници за које изгледа нико не мари могли би остати на улици уколико се не изнађе рјешење овог проблема. И тако се, што би из владајући странке рекли, наставља просперитет и развој Републике Српске.

Нови састанак радника и руководства предузећа на којем ће се разговарати о даљој судбини  “МОФАС-а” из Источног Сарајева планиран је за сриједу 14. јула.

Аутор: Сања Васковић

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...