HomeRSPale (rs)Општина Пале: Умјесто...

Општина Пале: Умјесто одговора нашем новинару, политичка препуцавања

Након што је портал СПИН Инфо објавио да је из буџета Општине Пале до сада издвојено близу два милиона марака за изградњу топлане која нема идејно рјешење, а ни локацију на којој ће се градити, умјесто одговора надлежих, односно начелника општине Пале Бошка Југовића нашем новинару, Општински одбор Савеза независних социјалдемократа Пале (ОО СНСД) обратио се саопштењем опозицији у локалном парламенту.

Наводећи пропусте у раду за вријеме мандата пријашњих начелника у сврху личног обрачуна са опозицијом, грађани Пала опет нису добили одговоре на питања око изградње топлане која су у њиховом интересу.

Средином 2012. године, на инцијативу тадашњих општинских власти, на бази Студије из 2008. године, затражена је подршка и помоћ Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у рјешавању проблема даљинског гријања на Палама. Банка је, затим, за своје потребе наручила израду Студије Изводљивости коју су урадила предузећа „IC consultanten“ из Аустрије и „Ceteor“ из Сарајева. Студијом изводљивости је била предвиђена изградња потпуно новог, савременог система даљинског гријања. 

Студија изводљивости је показала оправданост улагања у систем даљинског гријања, па је банка обезбиједила значајна донаторска и повољна кредитна средстава за реализацију пројекта. 

Ипак, тадашње руководство Општине се предомислило и у посљедњем тренутку одустало од аранжмана са ЕБРД, тако да до реализације пројекта на описан начин није дошло.

 

Током 2019. године представници општине су израдили нову пројектне документацију за изградњу топловода, дакле топловода, а не топлане.

 

У закључку којим су анализирали постојеће стање везано за топлификацију Пала, који потписују стручњаци Љубиша Танић, Бранислaв Живковић, Драгољуб Антонић стоји:

 

Постојећи систем даљинског грејања није погодан за даљи развој. Због тога је постојећу топлану најбоље демонтирати и релативно велики простор у центру града искористити за друге намене. Нову толану треба градити на другој, примереној локацији (и даље сматрамо да је оптимална локација котларница фабрике “Фамос” Коран). С обзиром да о начинима решавања развоја даљинског грејања, по правилу, прво одлучује политика, затим економија, па тек онда техника, остаје да се чека шта ће “они који се питају” коначно урадити по овом питању у Палама.”

Из ОО СНСД Пале истичу да су локални „опозициони лидерчићи напрасно постали стручњаци за све и свашта“ и, не спорећи им право да коментаришу и анализирају, ако је, како наводе, њихов приступ било чему иоле аналитичан, желе их тек подсјетити да су по конкретној теми о новом топловоду и топлани, рачунајући вјероватно да свако „кратко памти“ попут њих, заборавили поменути да су својевремено имали сјајну прилику да на најбољи и у том тренутку најповољнији начин на европском финансијском тржишту реализују овај капитални пројекат, преноси АТВ.

 

Даље. Прозивајући политичке противнике и користећи фразе као “лузери”, “вјечити губитници” који су пустивши „низ воду“ и грант у износу од два милиона евра, неколико стотина хиљада евра додатних донаторских средстава на име техничке помоћи и јединствену прилику да посао вриједан 4, 5 милиона евра заврше кроз кредитни аранжман са роком отплате од петанест година, уз четворогодишњи грејс период, и по каматној стопи од невјероватних један одсто, СНСД Пале наводи да је неумјесно да прозивају општинску власт предвођену СНСД-ом, која самостално већ реализује другу фазе изградње новог топловода, док сами нису били у стању ни да, народски речено, закопају метар оваквог посла.

У току је реализација друге фазе топловода, међутим грађани још увијек чакају одговоре на питања:

 

  • Одакле ће Општина обезбиједити средства за премјештање топлане?
  •  Зашто постоје буџетске и тендерске разлике у издвојеним средствима?
  • Зашто је одабрана локација у другом, исто тако урбаном дијелу општине?
  • Зашто прво није урађено идејно рјешење топлане?
  • Да ли је,баш случајно, почетак радова озваничен у септембру 2020. пред локалне изборе?

И многа друга питања на која грађани очекују одговоре.

 

Аутор: Редакција СПИН Инфо

 

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...