HomeRSIstočna IlidžaИз општине Источна...

Из општине Источна Илиџа поново условљавају станаре да се грију на Топлане

Из општине Источна Илиџа обавијестили су власнике стамбених и пословних јединица у објектима у којима је предвиђено гријање путем заједничке котловнице којом управља ЈКП „Топлане“ д.о.о. Источна Илиџа да ће из општине у наредном периоду извршити контролу како би се утврдило да ли је неко од власника неовлаштен прешао на систем гријања путем електричне енергије, без сагласности надлежног органа.

 

Повод за контролу начина гријања општина налази у допису Електродистрибуције Пале у којем се наводи да поскупљења одређених енергената и све већи прелазак на гријање електричном енергијом могу довести до одређених проблема.

 

Контрола ће се спровести у објектима инвеститора ” НПЛ пројект“ и “Фиеста”.

 

 

Ово обавјештење Електродистрибуција шаље свим својим потрошачима.

 

 

Станари зграде у улици Војводе Радомира Путника већином су незадовољни најављеном контролом, питају се на основу којег закона ће њима неко одредити како да се грију.

 

“Ко ће ући у мој приватни стан и рећи на који начин треба да се гријем”, каже један од незадовољних станара за СПИН Инфо.

 

 

 

Све би то било у реду да из општине својевремено нису сами натјерали грађане да не користе котловнице у сопственој згради и пређу на гријање електричном енергијом.

 

СПИН Инфо подсјећа да је општина Источна Илиџа од станара зграда инвеститора “НПЛ” незаконито одузела котловнице за потребе ЈКП “Топлане” Источна Илиџа.

 

Челници општине и тада су били упозорени да би масован прелазак незадовољних станара на гријање електричном енергијом могао изазвати одређене проблеме, али су били истрајни у намјери да се зграде грију на сопствене котловнице, како је и предвиђено, али уз њихово управљање.

 

Да би формално- правно преузели котловнице које су власништво станара зграда челници општине, на челу са начелником Маринком Божовићем покрили су се одлуком Скупштине општине Источна Илиџа у којој пише да су ЈКП Топлане једине овлаштене за испоруку топлотне енергије.

 

Иако је основано 2019. године, предузеће ЈКП “Топлане” Источна Илиџа, регистровано на адреси општине, у 2021. години НИЈЕ пружало услугу производње и испоруке топлотне енергије, о чему свједочи извјештај предузећа.

 

 

Одлуке Скупштине општине Источна Илиџа у вези условљавања станара и контроле начина гријања у супротности је с чланом 52 Устава Републике Српске који забрањује монопол било које врсте.

 

Nastavite čitati:

Po uzoru na republičku i lokalnu vlast u Banjaluci: Ćosićeve mahinacije sa Zakonom o javnim nabavkama

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, je po uzoru na izgradnju teniske arene za potrebe “Srpska open” u Banjaluci, većinu ovlaštenja oko izgradnje memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim Srbima Sarajevsko-romanijske regije prebacio na boračku organizaciju. Sve kako bi zaobišao Zakon o...

PRIVREDA UNIŠTENA: Od izgradnje zgrada u Istočnom Novom Sarajevu korist imaju samo investitori

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić produžena je ruka vladajućih koji odlukama pogoduju investitorima koji grade stambene objekte na prostoru ove opštine. Nezakonite izmjene regulacionih planova, nedovršeni projekti, tenderi prijateljskim firmama, netransparentnost te obračuni sa onim koji su se...

Opština Pale i Grad Istočno Sarajevo duguju stipendije studentima

Problem sa kojim se susreće veliki broj studenata u Istočnom Sarajevu je neredovno plaćanje stipendija. Nije rijedak slučaj ni...