HomeFBiHStari Grad SarajevoOTIŠAO JE IBRO,...

OTIŠAO JE IBRO, OSTALA JE OPŠTINA: Vrijednost oduzete imovine još nije procijenjena  

Bivšem načelniku sarajevske općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću trenutačno se sudi pred Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog krivičnih djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara. Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, do sada je privremeno oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udjel u investicionom fondu koji su povjereni na čuvanje i upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

STARI GRAD SARAJEVO – Sredinom juna 2024. godine u sarajevskom Kantonalnom sudu počeo je glavni pretres u predmetu protiv Ibrahima Hadžibajrića i drugih.

Nešto više od sedam mjeseci nakon hapšenja Hadžibajrića i drugih sredinom januara 2024. godine, federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom zaplijenila je tri parkinga u Starom Gradu, koji su povezani sa Ibrahimom Hadžibajrićem.

Riječ je o tri parkinga na lokacijama Tekija – Čikma bb, Kovači bb i Safvet-bega Bašagića bb te neizgrađeno građevinsko zemljište.

Odluka Agencije o pečaćenju objekata i preuzimanje u svoju nadležnost došla je po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo zbog sumnje na krivična djela zloupotreba položaja, pranje novca, davanje dara i drugih oblika koristi.

Sud Bosne i Hercegovine naložio je Federalnoj agenciji za upravljanje nelegalno stečenom imovinom da upravlja oduzetom imovinom u vrijednosti 300.000 KM, koja se povezuje sa Ibrahimom Hadžibajrićem i Elmedinom Karišikom.

“Ovo je još jedan pokazatelj pune primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim se šalje jasna poruka da se kriminal ne isplati. Provođenjem svojih nadležnosti, Agencija se još jednom dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te nastavlja sa intezivnim radom na ovom i drugim zaprimljenim predmetima”, poručili su iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Hanadi Karić, pomoćnica direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, za Tačno.net portal navela je kako su do sada oduzete četiri firme koje obuhvataju tri parking prostora i tri poslovne jedinice, tri parking prostora na neizgrađenom građevinskom zemljištu, tri stambene jedinice, od čega su dvije u Sarajevu, a jedna u Hrvatskoj, jedna zgrada u izgradnji, jedno motorno vozilo i jedan investicioni fond.

Kada je u pitanju upravljanje oduzetom imovinom koja se odnosi na četiri firme koje obuhvataju tri parking prostora i tri poslovne jedinice, u momentu privremenog oduzimanja, općina Stari Grad je imala zaključen ugovor o zakupu sa licima u postupku.

“Kako je za jedan parking istekao ugovor o zakupu, Općina nije htjela dalje produžiti isti, taj parking je vraćen općini. Druga dva su još uvijek na upravljanju kod Agencije u okviru firmi gdje su registovani”, pojašnjava Karić.

Irfan Čengić, aktualni načelnik općine Stari Grad, kaže kako zaplijenjeni parkinzi imaju različite statuse i ugovore.

“Tekija Čikma je parking koji je dijelom u privatnom, a dijelom i općinskom vlasništvu i on se ne izdaje dok Sud ne donese mjere za pravoslužnost”, navodi Čengić te dodaje kako je parkinge Patke i Kovači Agencija izdala Općini, koja to izdaje građanima, jer je Sud oduzeo ZK zemljište, a ne firmu.

Kad su u pitanju tri parkinga na neizgrađenom građevinskom zemljištu, kako pojašnjava Hanadi Karić iz Agencije, dva parkinga je agencija dala u zakup općinskoj firmi nadležnoj za upravljanje parkinzima, dok je jedan vraćen vlasniku.

Imaš kuću, vrati parking

Načelnik Čengić nam je potvrdio da nadzor nad parkinzima na Trgu Austrije i Domu armije do kraja godine ima Agencije te da će potom biti predati u nadležnost Općine.

“Ova dva parkinga izdaje Agencija, a dva koja je izdala općini mi smo stavili u službu građana”, kaže Čengić.

Dva mjeseca nakon pljenidbe parkinga, u sklopu istrage nad uhapšenima u akciji “Start”, među kojima je bivši načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom zaplijenili su i stan u vrijednosti od 280.000 KM.

Kako je saopšteno iz agencije, stan se nalazi u Ulici Koturova 5 na poručju sarajevske općine Stari Grad. Istražni organi su došli do stana prilikom istrage nad pravnim licem “Plaza Group”, koje je u vlasništvu Elmedina Karišika, koji je također uhapšen u navedenoj akciji.

Na dan kada je Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv Hadžibajrića i drugih, 24. aprila, uslijedio je nastavak pljenidbe imovine nekadašnjeg načelnika općine Stari Grad.

Pripadnici federalne Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, zaplijenili su stan i garažu Ibrahima Hadžibajrića, u sarajevskom naselju Skenderija.

“Naši pripadnici, u asistenciji sa sudskom policijom, na Skenderiji su oduzeli stan veličine od 75 kvadrata. Postupili smo po naredbi Kantonalnog suda, preuzeli smo nekretninu”, izjavio je tada vršilac dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić za portal N1.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo rekli su da je do sada privremeno oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udjel u investicionom fondu, koji su povjereni na čuvanje i upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom sa kojom je ostvarena odlična saradnja u finansijskoj istrazi.

Poseban značaj saradnje sa inostranim pravosudnim organima se ogleda u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inostranstvu (apartman Ibrahima Hadžibajrića u Baškoj Vodi) na osnovu Strazburške konvencije iz 1990. godine, čime je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo postavilo temelj za tužilačku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inostranstvu.

Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je apartman u Baškoj Vodi kupio na način da je optuženi Fahrudin Novalija dao mito Ibrahimu Hadžibajriću za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda u Općini Stari Grad, koju je u ime Ibrahima Hadžibajrića kao prljav novac oprao Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u Baškoj Vodi u Republici Hrvatskoj.

Naime, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović , Fahrudina Novalije i firme “PLAZA GROUP” zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Ibrahim Hadžibajrić optužen je za više krivičnih djela tokom mandata načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, a Alma Destanović za krivično pravne radnje koje je počinila kao sekretar uprave Općine Stari Grad Sarajevo. Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik terete se da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. godine do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo. Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanovć su prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja zaobilazili Općinsko vijeće Općine Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom općine kako bi ih dodijelili firmama “Parking tim”, “EuroPark” i “Šemrani”, u kojima je Elmedin Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove i zajedno sa Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem.

Pored toga, optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Seid Hadžibajrić terete da su primili mito od Elmedina Karišika o prenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u općini Centar, koju bi Karišik preko povezane firme prepisao Ibrahimu Hadžibajriću po njegovom penzionisanju. Zauzvrat Hadžibajrić je izdavao niz nezakonitih odluka u korist Elmedina Karišika i firme “Plaza Group” u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti i niz drugih odluka iz domena rješavanja općinskog načelnika.

Također, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da nije prijavio nekoliko stotina hiljada KM koje su posjedovali on i članovi njegove porodice na tekućim, deviznim i oročenim računima u komercijalnim bh. bankama Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Inače, ovo je prva optužnica u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo Kantona Sarajevo. U dijelu istrage koja se odnosila na najteže oblike izbornih prevara Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je prilikom prijave svoje tadašnje političke stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista upotrijebio neistinit spis sa kompletnim krivotvorenim obrascima Centralne izborne komisije BiH, u kojima je zloupotrebljeno na hiljade ličnih podataka građana BiH koji su navodno potpisali obrasce podrške njegovoj političkoj stranci za učešće na Opštim izborima 2018. godine.

Optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović terete i za nezakonito izdavanje odobrenja za građenje pravnom licu “Amko komerc” i Općini Stari Grad Sarajevo u ulici Dženetića čikma. Fahrudin Novalija se tereti da je dao mito Ibrahimu Hadžibajriću za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda u Općini Stari Grad koju je u ime Ibrahima Hadžibajrića kao prljav novac oprao Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u opštini Baška voda u Republici Hrvatskoj.

Optužnicom je predloženo oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.630.000 KM, a koja se sastoji od gotovog novca, stanova, apartmana, stambeno-poslovnog objekta, te prošireno oduzimanje imovinske koristi od 963.190 KM, a koja se sastoji od gotovog novca po računima, oročenim sredstvima u bankama u BiH, udjelu u investicionom fodnu i nekretninama, oduzimanje svih predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela te izricanje mjera sigurnosti zabrane obavljanja službenih i drugih dužnosti te zabrana obavljanja određenih djelatnosti.

Ima se para, ima se s čim

Elmedin Karišik, vlasnik firme “Plaza Group”, i Seid Hadžibajrić, sin pritvorenog bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića, pušteni su iz pritvora.

Karišik je u oktobru prošle godine pušten na slobodu nakon što je platio kauciju od 346.000, kao i Hadžibajrić mlađi koji je pušten uz mjere zabrane. Sa slobode se brane i Alma Destanović i Fahrudin Novalija.

A o nezakonitim radnjama koje je na ova grupa na čelu sa Hadžibajrićem radila portal Tačno.net pisao je 2022. godine. Tada smo objelodanili kako je krajem 2019. godine opština Stari Grad uklonila 11 privremenih poslovnih objekata u ulici Dženetića čikmi iza pijace Markale, a nedugo nakon uklanjanja objekata, investitori Amko Komerc i opština Stari Grad započinju izgradnju stambeno poslovnog objekta ukupne površine 5.800 metara kvadratnih.

Radi se o imovini članova Jevrejske zajednice BiH, koju je kroz proces harmonizacije nekretnina, općina Stari Grad oduzela i sebe stavila kao vlasnika nacionalizovanih parcela.

Bez obzira na činjenicu da imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni Služba za urbanizam opštine Stari Grad u oktobru 2019. godine izdaje investitorima Opštini i Amko Komercu građevinsku dozvolu.

Opština Stari Grad je, na čelu sa Ibrahimom Hadžibajrićem, bez javnog poziva tek osnovanim firmama, dala u najam dva parking prostora l”Dom Armije” i “Trg Austrije”, koji na godišnjem nivou imaju dobit preko pola miliona KM za mjesečnu rentu od 7.300 KM i 5.500 KM bez PDV. Pored ovih štetnih ugovora za budžet, opština od marta 2020. bez zakonskog uporišta i ikakve kontrole poslovanja naplaćuje parking u novoizgrađenoj garaži u ulici Avdage Šahinagića.

Tužilac Samir Selimović, tokom čitanja optužnice naveo je kako su Karišik i Seid Hadžibajrić obezbijedili kriptovane aplikacije, dok su Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik ranije pripremili način djelovanja i dogovorili način raspodjele novca od zarade parkinga na lokacijama u Starom Gradu – Trg Austrije, Dom Armije i Telali bb te u ulici Safvet-bega Bašagića.

Prihod je dijeljen razmjenom poruka između Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića putem Sky aplikacije. Omjer raspodjele je bio 80% za Hadžibajriće i 20 za Karišika, a od parkinga koje je zakupila firma “Sermani” podjela je iznosila 50:50.

Novac je čuvan u sefovima, a Karišik je firmi “Plaza Group” obezbijedio zakup imovine u ulici Safvet-bega Bašagića. Ibrahim i Seid Hadžibajrić su prihvatili obećanje dara i Ibrahim je rekao da će učiniti sve da Elmedin Karišik dobije pogodnosti na području općine Stari Grad.

Alma Destanović i Ibrahim Hadžibajrić su za 106.000 KM oštetili budžet Općine kad je riječ o ovim parking mjestima, sklapajući štetan ugovor. Od augusta 2020. do februara 2021. godine je Ibrahimu Hadžibajriću predat iznos od 38.082 KM.

“Seid i Ibrahim Hadžibajrić su novac koji su dobili na ime dara za parkinge predavali Elmedinu Karišiku, koji ga je čuvao u sefu te po potrebi davao Hadžibajrićima”, naveo je tužilac.

Karišik i Hadžibajrić su kupili automobil vrijedan skoro 80.000 KM u salonu Citroen na Šipu. Ibrahim i Alma su od 22. augusta 2019. do 16. januara 2020. godine postupili protivno interesima službe zaključivanjem ugovora o zakupu parking prostora.

Načelnik nema ovlaštenja donositi odluke o zakupu parking prostora, a što je činio i za mjesta na neizgrađenim površinama. On je “Plaza Grupi” izdao parking na neizgrađenom zemljištu u ulici Safvet-bega Bašagića bb do broja 12. Pravnom licu “Plaza Group” je dato korištenje ovog zemljišta na period od tri godine.

Karišik je, kako se navodi u tački 5. optužnice, obećao Ibrahimu Hadžibajriću prepisivanje nekretnine po penzionisanju u znak zahvalnosti. On je putem poruka na Sky aplikaciji obećao nekretninu vrijednu milion maraka, vlasnika Senada Muslića, a koje je kupilo preduzeće Euro Park.

Hadžibajrić je zauzvrat Karišiku obećao zemljište u ulici Logavina, ali i “sređivanje” još 12 poslovnih prostora i nekoliko zemljišta. Dalje se navodi da su “Plaza Group” i Općina Stari Grad sklopili ugovor o zakupu javne površine od 1. decembra 2020. godine, a kojim se postavljaju uređaji za ekološko odlaganje otpada Eco solar city light u neposrednoj blizini Katedrale Srca Isusova, u ulici Obala Isa bega Isakovića, u blizini Ekonomskog fakulteta te u ulici Zelenih beretki.

U tački 11 optužnice navedeni su detalji o načinu na koji je Ibrahim zloupotrijebio svoj položaj, a kod sklapanja sporazuma sa streljačkim klubom Point.

Naime, koristeći svoje ovlasti kao načelnik, Ibrahim je dodijelio općinske prostorije klubu, a bez ikakvih prethodnih konkursa ili tendera. Između općine i kluba čime se klub obavezao na “raspolaganje općini kao posebna jedinica civilne zaštite”. Time su oštetili budžet za oko 100.000 KM.

Tužilaštvo KS predložilo je oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.630.000 KM, a koja se sastoji od gotovog novca, stanova, apartmana, stambeno-poslovnog objekta te prošireno oduzimanje imovinske koristi od 963.190 KM, a koja se sastoji od gotovog novca po računima, oročenim sredstvima u bankama u BiH, udjelu u investicionom fondu i nekretninama.

(TAČNO.NET)

Nastavite čitati:

OTMICE, ZLOUPOTREBE POLOŽAJA, TUČE: Pritvorenici, osuđenici i optuženici ponovo su kandidati za načelnike

Predizborna kampanja zvanično je počela. Veliki broj aktuelnih načelnika i gradonačelnika bosanskohercegovačkih općina i gradova, kao i kandidata na predstojećim izborima, dovodili su se ili se dovode u vezu s određenim nezakonitim radnjama. Između desetina imena, Žurnal izdvaja neka od njih.