HomedirektI bi sednica...

I bi sednica SO Gacko: Kuvane žabe i alavi beduini

Načelniku Gacka je bilo potrebno sedam meseci ili 250 dana (izbrojao je odbornik pozicije) da obezbedi podršku na sednici SO Gacko. Za to vreme (rekao je predsednik Kluba odbornika SNSD-a) procesi u opštini nisu bili ugroženi. Neko bi mogao da se zapita ima li skupština svrhu ili je čist višak i trošak za opštinu. Svakako se i na današnjoj sednici moglo čuti da se odluke donose na drugom mestu. Od odbornika pozicije se, kako reče upravo jedan od njih, očekuje da kao beduini gutaju tačke koje su im servirane na dnevnom redu. Zašto je beduine proglasio alavim, nije poznato, ali da se u Gacku sve vrti oko apetita, opšte je mesto.

Sednica SO Gacko

Da nije uputno oglušiti se o zahteve koalicionih partnera načelnik opštine Gacko je shvatio krajem prošle godine kada je pred njegovim očima padala jedna po jedna tačka, a nije usvojen ni rebalans budžeta.

Od tada je, početkom marta, održana samo jedna sednica na kojoj je usvojen budžet za ovu godinu. Nezvanično se moglo čuti da je “sa najvišeg mesta” stigla instrukcija da odbornici većine moraju da podrže načelnikove predloge. Međutim, od tada su svi napori Ognjena Milinkovića da obezbedi podršku bili uzaludni.

Radi prodavnica na pešačkom ostrvu

Komentarišući dešavanja u lokalnom parlamentu krajem novembra je “Direkt” pisao da je članica parlamentarne većine, odbornica DNS-a Jovana Zelenović Kundačina, zahtevala da se u Nacrt rebalansa uvrste i zahtevi ove stranke koje je, odmah je bilo jasno, nemoguće ispuniti.

Radilo se o obezbeđivanju sredstava za tople obroke za sve zaposlene u administraciji i opštinskim ustanovama u skladu sa zakonom, potom o sredstvima za izgradnju zgrade za mlade bračne parove kao i da se tekući grant Udruženju penzionera poveća na 30 hiljada maraka.

Pokušaji odbornika pozicije da relaksiraju situaciju i ukažu da se nešto od zahteva može inkorporirati tokom dalje procedure- javne rasprave i izrade Predloga rebalansa, nisu urodili plodom.

DNS je prošle godine , da podsetimo, zahtevao i smenu načelnice Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo Darke Unković i bio izričit da će glasati protiv svih tačaka koje dolaze iz tog odeljenja dok ga ona vodi. Iako je odbornica Zelenović Kundačina tvrdila da se vodi isključivo javnim interesom, upućeni su u smeni načelnice odeljenja videli nastojanje da se za bliskog rođaka obezbedi dozvola za rad za prodavnicu koja je praktično izgrađena na pešačkom ostrvu.

Pošto se do dozvole nije došlo silom i pretnjama načelnici Unković i njenom sinu, prešlo se na taktiku “tiha voda breg roni”.

Krčkali su se odbornici, a sa njima i javno mnjenje. I, zaista, desetak meseci kasnije, prodavnica je počela sa radom, za nju ne važi zakon, nikakva pravila niti raspored o radu, a načelnik je oglasio da je (za sada) sve dogovoreno i da se sprema sednica SO Gacko.

Šupalj sistem i čvrsta obećanja

A koliko je današnja sednica lokalnog parlamenta odvojena od stvarnosti dovoljno pokazuju tačke dnevnog reda. Odbornici su usvajali izveštaje o radu ustanova prošle godine i, na kraju građevinske sezone, plan kapitalnih investicija za 2023.

Da investicije i nisu od kapitalnog značaja najviše govori činjenica da je za tu namenu izdvojeno 400 hiljada maraka (oko 2,5%) od 16,5 miliona koliko ove godine iznosi budžet. Ono malo što se uradilo u Gacku je, osim iz opštinskog, finansirano i iz budžeta Republike, pa je konačni iznos, kako je rekla načelnica Unković, oko 2,8 miliona maraka.

Zbog sednice Skupštine koja je sazvana samo formalno, a ne sa namerom da se suštinski uhvati u koštac sa zbiljom u Gacku, odbornici PDP-a su na samom početku izneli niz primedbi na dnevni red, pomenuli neke, po njima važne tačke koje se tu nisu našle, pa su napustili zasedanje.

Ipak, iz izlaganja načelnika Milinkovića se moglo zaključiti da je zadovoljan trenutnim stanjem i da do kraja godine neće biti problema.

Govoreći o vodovodnoj mreži i projektu dogradnje vodovodnog sistema naglasio je da su gubici uzrok nestašice vode koje za potrošače opštine Gacko na izvorištu ima dovoljno.

“Sistem je šupalj”, ponovio je nekoliko puta i dodao da će se ići u rekonstrukciju mreže i da za sve ima čvrsta obećanja republičkih vlasti.

I dok načelnik nastoji da zadovolji zahteve “svojih” odbornika, a da istovremeno javnost ubedi da on donosi odluke i upravlja opštinskom lađom, na njoj je sve manje ljudi.

Na današnjoj sednici je, kada se razmatrala informacija o srednjoškolskom obrazovanju moglo čuti da je pre deseniju u Srednjoškolskom centru bilo 22 odeljenja i 574 učenika, dok ih je u prošloj godini bilo 320 u 15 odeljenja.

Brojke koje govore da se, za samo deset godina, mladost u Gacku skoro prepolovila, bi trebale da budu dovoljne za paljenje alarma. Nažalost, u Gacku izgleda nema ko da ga čuje.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.