HomedirektZaštita prirodnog toka...

Zaštita prirodnog toka Trebišnjice još uvijek na čekanju

Od nekadašnjih oko 100 kilometara, danas rijeka Trebišnjica ima svega oko četiri kilometra prirodnog toka. Još 2021. godine grupa građana pokrenula je pitanje očuvanja njenog prirodnog toka i proglašenje tog dijela spomenikom prirode. Više od dvije godine su prošle, a ideja o zaštiti preostalog prirodnog toka rijeke Trebišnjice je samo želja grupe građana, a u Trebinju ne postoji konsenzus po tom pitanju. 

trebišnjica zgrada
(Foto: Direkt)

Za to vrijeme uz obalu trebinjske rijeke naočigled svih niče višespratnica.

Kako nam je ispričao jedan od pokretača inicijative Zdravko Mrkonja iz Udruženja za zaštitu voda istočne Hercegovine “Vrelo” željeli su da se ovaj prijedlog prvenstveno nađe pred trebinjskim odbornicima i da oni zauzmu stav u vezi sa ovim, po njegovom mišljenju, veoma važnom pitanju. No, to će biti moguće tek nakon što Zavod uradi svoj dio posla.

“Tri mjeseca sam nastojao da to dođe na Skupštinu. Smatrao sam da je to opšti interes i da bi bilo dobro da se s tim upoznaju odbornici. Pregovarao sam upravo  s ovima koji su na vlasti, nisam išao u opoziciju da to promovišem, već sam išao direktno predsjedniku Skupštine i načelniku Odjeljenja za prostorno uređenje. Tri mjeseca sam izgubio, a inicjativa se nije našla pred odbornicima”, priča za “Direkt” Zdravko Mrkonja.

Nakon bezuspješnih pregovaranja kaže da mu je stiglo obavještenje da će njihovu Inicjativu gradonačelnik Trebinja lično sa svojim potpisom da pošalje Republičkom zаvodu zа zаštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nаsljeđа, ali to, kako tvrdi Mrkonja, ipak nije urađeno.

“Umjesto toga našu Inicjativu su proslijedili Zаvodu zа zаštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nаsljeđа, što smo i mi sami mogli učiniti, jer je Vrelo pravno lice”, naglašava Mrkonja.

S druge strane iz Zаvoda zа zаštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nаsljeđа su za “Direkt” potvrdili da su pomenutu Inicjativu primili od Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove Grada Trebinja u novembru 2021, a da je podnesena od strane Udruženja “Vrelo” i neformalne Fejsbuk grupe “Protjerajmo ruglo iz Trebinja”.

“Zavod je u odgovoru obavijestio nadležno odjeljenje o potrebi organizovanja konsultacija, jer se radi o urbanom dijelu grada”, rekli su nam u Zavodu odgovarajući na naša pitanja krajem oktobra prethodne godine.

Međutim, da li je došlo do konsultacija i da li je Grad Trebinje radio išta po tom pitanju nismo uspjeli da saznamo od prvog čovjeka Trebinja, pošto do objave ovog teksta Mirko Ćurić nije odgovorio na naša pitanja koja smo mu dostavili mejlom.

Iz Zavoda čekaju izradu Urbanističkog plana

“S obzirom na to dа je u proceduri izrаdа Urbаnističkog plаnа Grаdа Trebinjа (zаvršetаk dokumentа u 2023. godini) i dа je Zаvod u obаvezi dа poštuje prostorno-plаnsku dokumentаciju, procjenа stаnjа područjа i odlukа o uspostаvljаnju zаštićenog područjа će zаvistiti od togа nа koji nаčin će doneseni prostorno plаnski dokument tretirаti to područje”, saopšteno nam je iz  Zаvodu zа zаštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nаsljeđа.

Ipak, kako saznajemo, izrаdа Urbаnističkog plаnа Grаdа Trebinjа još uvijek nije završena.

Dragoslav Banjak odgovorio na naša pitanja, ali bez iznošenja ličnog stava

Pošto se u priči o zaštiti preostalog prirodnog toka Trebišnjice kao prva osoba za pregovore navodi predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak i njemu smo uputili pitanja na koja nam je, za razliku od gradonačelnika Trebinja, odgovorio.

Ipak, u odgovorima Banjak se držao zakonskih propisa i nije želio da iznosi lični stav, iako smo smatrali da bi kao osoba iz struke imao kredibilitet za to.

“Smаtrаm dа je nа Trebišnjici potrebno u cjelini ispunjаvаti ciljeve zbog kojih je Zаkon o zаštiti prirode i donesen”, rekao nam je Banjak odgovarajući na naše pitanje smatra li da bi trebalo zaštititi preostali prirodni tok Trebišnjice.

On naglašava da je pitanje zaštite prirodnog toka Trebišnjice na Republičkom zаvodu zа zаštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nаsljeđа i ističe da će podržati predmetni akt kao odbornik i predsjednik Skupštine Grada Trebinja, ako njihovom studijom bude preporučenа vrstа zаštićenog područjа. Takođe, rekao je da će se kao osoba iz struke odazvati pozivu Zavoda, ukoliko procijene da im on može biti od pomoći.

Nakon što Zavod izradi studiju inicjativa može pred odbornike

“Reаlizаcijа zаmisli opšte prikаzаne u inicijаtivi, može se nаći pred odbornicimа nаkon što Zаvod zа zаštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nаsljeđа izrаdi odgovаrаjuću studiju, kojа bi predvidjelа proglаšаvаnje spomenikа prirode ili zаštićenog područjа sа održivim korišćenjem prirodnih resursа čijа je cijelа površinа nа području jedinice lokаlne sаmouprаve. Ukoliko studijom budu preporučene druge vrste zаštićenih područjа, o njimа će se izjаšnjаvаti Nаrodnа skupštinа ili Vlаdа Republike Srpske”, poručio nam je predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak .

Mrkonja: Prirodni tok Trebišnjice treba sačuvati kao simbol grada

Prema mišljenju Zdravka Mrkonje, preostali prirodni tok rijeke Trebišnjice treba sačuvati kao simbol grada novim pokoljenjima, ali i kako bi bila očuvan biljni i životinjski svijet.

“Trebalo bi očuvati ta četiri kilometra rijeke u koliko-toliko prirodnom obliku da bi ostale generacije znale da je to nekad bila rijeka. Bitno je da čovjek potomcima ostavi nešto od onoga šta je i kako je bilo. Sačuvati ovo Trebišnjice mislim da bi trebala da bude oporuka nas starijih šta možemo uraditi mlađima. Što je rečeno davno Mi nismo naslijedili tu rijeku, nego smo je pozajmili od naših budućih pokoljenja, istakao je Mrkonja i dodao da ovakva Trebišnjica može biti i turistička atrakcija, jer prirodan tok protiče kroz grad.

(Foto: Direkt)

“To su četiri kilometra od Brane Gorica do Rastoka, a uključuju i Pridvorački krak. Uz to ima 300 metara  prirodnog toka rijeke prije manastira Tvrdoš i to je sve što je ostalo od Trebišnjice koja je bila simbol Hercegovine i tretirala se kao najveća ponornica u svijetu”, ističe Mrkonja i dodaje da upravo zahvaljujući tom prirodnom toku Trebišnjice  imamo, pored riba, i mnogo ptica koje tu zimuju.

Kaže da kada bi se ozbiljno shvatila njihova inicjativa Zаvod zа zаštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nаsljeđа bi napravio Studiju u kojoj bi bilo jasno naznačeno šta se i kako može raditi, te ko i kako treba da gazduje ovim dijelom rijeke.

(Foto: Direkt)

Studija bi, kaže, obuhvatala i uređenje obale, ali i čišćenje same rijeke.

Mrkonja je za naš portal i 2021. godine upozoravao da je Trebišnjica uništena i da je vrijeme da se stane sa tim, kaže da ni danas nije odustao od ove inicjative, ali da još uvijek nije naišao na podršku političkih subjekata.

“Moja borba mora biti prihvaćena barem od velikog dijela građana, ali i od nekih političkih subjekata”, zaključio je za “Direkt” Zdravko Mrkonja koji je ovom prilikom pozvao i predstavnike opozicije da se i oni uključe u ovu problematiku i zajedno spase rijeku.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.