HomedirektOpština Ljubinje se...

Opština Ljubinje se zadužuje za 600.000 maraka

Opština Ljubinje zadužiće se za 600.000 maraka kako bi finansirala rekonstrukciju i asfaltiranje glavne, Svetosavske ulice i nabavila vozilo za odvoz smeća.

Ljubinje
Foto: Direkt

Prema planu, za asfaltiranje i rekonstrukciju ulice trebaće im oko 350.000 maraka, a za nabavku namjenskog motornog vozila 250.000 maraka.

Odluku o zaduženju početkom decembra prošle godine prihvatila je Skupština Opštine Ljubinje, a Opština sada traži banku koja će ih kreditirati.

Traže fiksnu kamatnu stopu do 5,5 posto godišnje, sa maksimalnim rokom otplate od sedam godina i grejs periodom od šest mjeseci.

Datum plasmana kredita bi, ako sve bude po planu, trebalo da bude 1. maj.

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić za „Direkt“ naglašava da je trenutno ukupno zaduženje Ljubinja ispod 5%, a da sa novim kreditom zaduženje neće preći 9%. Prijedlog budžeta Opštine Ljubinje za 2024. godinu je oko 4,7 miliona.

Drapić navodi da je kredit namjenski i da će isključivo biti utrošen za dvije vrlo bitne investicije.

„Glavna ulica treba rekonstrukciju, a vozilo za odvoz smeća je staro preko 20 godina i nabavkom novog bismo sigurno smanjili troškove“, kaže Drapić za “Direkt” i dodaje da je ovaj prijedlog podržao i dio ljubinjske opozicije.

Od dvojice odbornika ljubinjskog SNSD-a nismo uspjeli da dobijemo komentar, ali je za komentar bio raspoložen odbornik NPS-a Milan Krulj.

On nije prisustvovao sjednici na kojoj je izglasana odluka o zaduženju, ali kaže da je ne bi ni podržao, jer smatra da postoje prioritetnije investicije.

“Potrebnije je ulagati u održivi povratak u selo, pomoći mladim bračnim parovima, subvencionirati rađanje djece i sve ono što treba da bi ljudi ostali ovdje”, smatra Krulj.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.