HomeRSPrijedorPROTIV DODIKOVE NAREDBE:...

PROTIV DODIKOVE NAREDBE: Gradonačelnik Prijedora se nakon neformalne ostavke i dalje bori za poziciju

Gradonačelnik Prijedora se nakon neformalne ostavke i dalje bori za poziciju

Dalibor Pavlovic

 

Dalibor Pavlović (SNSD) je 7. oktobra podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Prijedora, nakon što su se u javnosti pojavile bizarne fotografije koje ga, kao osobu koja obavlja značajnu javnu funkciju, kompromituju na više ravni.
Pavlović ostavku nije dao svojom voljom, već pod pritiskom i na zahtjev lidera SNSD-a Milorada Dodika. Isti dan kada je objavljeno da je Pavlović podnio ostavku formirana je facebook grupa „Podrška Daliboru Pavloviću“, čije objave ukazuju da bi se gradonačelnik Prijedora, koji je izgubio svaki ugled i kredibilitet, mogao boriti do zadnjeg da zadrži stolicu.

„VAŽNO!!! VAŽNO!!! VAŽNO!!! Naša grupa ima informaciju da gradonačelnik nije potpisao ostavku, već samo da je podnio, iako su mediji prenijeli drugačije. Podijelite ovu objavu da je vidi što veći broj ljudi i da podržimo našeg gradonačelnika da ne potpisuje ostavku!“, objavljeno je 7. oktobra na fb grupi „Podrška Daliboru Pavloviću“.

 

U subotu popodne, grupa je brojala oko 630 članova. Za nedjelju 10. oktobra zakazan je skup podrške građana Prijedora Pavloviću.
“Dignimo svoj glas, izađimo u što većem broju. Nemojmo dopustiti da ostavku pošalje CIK-u, još nije gotovo, pokažimo Republici Srpskoj da stojimo uz njega. Mi smo ga birali”, navodi se u pozivu.

S obzirom da Pavlović još nije zvanično podnio ostavku Centralnoj izbornoj komisiji BiH, jasno je da se nije pomirio sa gubitkom funkcije i da je, zajedno sa interesnim grupacijama koje stoje iza njega, spreman da se za poziciju gradonačelnika bori do kraja. Ukoliko zaista istraje u svojim namjerama i buntom pokuša da poništi svoju ostavku, značiće to dvije stvari: Ili je Milorad Dodik toliko oslabio u stranci da se njegova riječ ne poštuje kao konačna, što je malo vjerovatno ili Pavlović ima prećutnu Dodikovu saglasnost za proteste, jer njegova ostavka otvara put da opozicija, nakon Banjaluke i Bijeljine, osvoji i Prijedor, čime SNSD gubi vlast u tri najveća grada u RS.

Postoji i treća mogućnost – da konce u vezi sa njegovom ostavkom vuku određene interesne grupacije, kojima bi njegov odlazak sa gradonačelničke pozicije pomrsio mnogo računa? U igri su velikI ulozi, što potvrđuje i više primjera javnih nabavki, koje je raspisao grad Prijedor otkako je na njegovo čelo došao Pavlović.

Početkom septembra Grad Prijedor raspisao je tender za dugoročni kredit od 5.098.833 KM, bez PDV-a, za koliko namjerava da se zaduži. Prema objavljenom tenderu, ugovor o kreditu biće potpisan na 11 godina, odnosno na 132 mjesečne rate. Velika je to suma novca kojom će se grad dodatno zadužiti, ali i idealna prilika da dobar dio novca ode na račune odabranih firmi.

 

Među mnoštvom obavještenja o javnim nabavkama, koje je u poslednjih godinu dana raspisao Grad Prijedor, u više slučajeva pobjednici na tenderima su firme „Prijedor putevi“ i „Niskogradnja Marjanović“. Zanimljivo je da su u prethodnim godinama „Prijedor putevi“, čiji je većinski vlasnik Dragan Čorokalo, i „Niskogradnja Marjanović“, u vlasništvu Gorana Marjanovića, vodili sporove pred Sudom BiH u vezi sa dobijenim tenderima. Dalibor Pavlović je, čini se, našao ravnotežu, pa je i jednom i drugom davao poslove.

Goran Marjanović, koji je bio omiljeni preduzetnik nekadašnjeg gradonačelnika Prijedora i bivšeg lidera DNS-a Marka Pavića, nastavio je da pobjeđuje na svim tenderima za građevinske radove u tom gradu. Mućko, kako ga zovu Prijedorčani, od Grada je dobio posao izvođenja radova na dogradnji kanalizacione mreže u naselju Janjića pumpa. Vrijednost ugovora, koji je zaključen 23. avgusta ove godine, iznosi 86.403,44 KM. Na tender su se prijavila dva ponuđača, ali je Marjanović, kako je objavljeno, dao najpovoljniju ponudu. „Niskogrdanja Marjanović“, kao jedini ponuđač, 11. decembra prošle godine dobila je i posao uopšteno nazvan „izvođenje dodatnih radova na izgradnji puteva“, vrijednosti 187.939,67 KM Dobili su i posao vrijedan 135.000 KM za „zimsko održavanje puteva i ulica u prigradskim naseljima“. Ugovor sklopljen 25. novembra prošle godine i trajao je do 15. marta ove godine. Bile su tri ponude, ali je pobjednik tendera bila ova firma, zbog, kako je navedeno, najniže cijene.
Istoj firmi povjeren je i posao održavanje puteva i ulica od na godinu dana u vrijednosti 727.750 KM te izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji puteva na području grada Prijedora, za 940.131,86 KM. Na ovih pet poslova, Marjanovićeva firma je iz gradskog budžeta dobila više od dva miliona maraka.

Pavlović nije zanemario ni firmu „Prijedor putevi“, koja je iz gradskog bužeta za samo četiri posla dobila skoro 900.000 KM. „Prijedor putevi“ su 23. avgusta ove godine potpisali ugovor o izgradnji vodovodne mreže u naselju Čarakovo – Gornje polje. Vrijednost radova je 66.900 KM, bez PDV-a. Između dva ponuđača izabrani su „Prijedor putevi“, jer su, kako je navedeno, imali ekonomski najpovoljniju ponudu. Samo dva dana ranije za Čorokalovom firmom potpisan je i ugovor rekonstrukciji Ulice majora Milana Tepića, vrijedan cijelih 683.344,74 KM. Čorokalova firma dobila je i posao na „izvođenju dodatnih radova“ u naselju Čirkin polje, u Ulici Zmaj Jovina. Bili su jedini ponuđač, a vrijednost ugovora, koji je potpisan 11. decembra prošle godine, iznosi 103.240 KM. „Prijedor putevi“ su avanzovali i na rekonstrukciji Ulice Nikole Luketića, za šta su od grada dobili 39.625 KM. Na samo ova četiri posla, „Prijedor putevi“ dobili su iz budžeta Prijedora skoro 900.000 KM.

Mjesna zajednica Lamovita je, sudeći prema dokumentaciji, poslovna oaza banjalučke firme „Univerzal BS“ d.o.o., u vlasništvu Slavka Banjca. Ta firma dobila je od Grada Prijedora posao na izvođenju dodatnih radova na izgradnji objekta Mjesne zajednice Lamovita. Taj posao grad je koštao 17.000 KM. Ugovor je sklopljen 26. jula, a Univerzal je bio jedini ponuđač. Istoj firmi povjereni su i radovi na rekonstrukcija domova i ostalih objekata u vlasništvu Grada – izgradnja prizemnog objekta za potrebe MZ Lamovita, vrijedan  105.984,57, KM?! Ova banjalučka firma pobjednik je na desetine tendera koje su raspisala ministarstva i javne institucije RS.

Gradonačelnik Prijedora u ostavci raspisao je na desetine tendera, od kojih su neki realizovani, a neki tek treba da budu okončani. Osim ovih firmi, posao su dobila i preduzeća „Media Pro“ za održavanje i nadogradnju informacionog sistema, „Primaprom“  je dobio više poslova u vezi sa skladištenjem hrane, a banjalučka firma „Elnos“ inkasirala je od Grada Prijedora 853.983,89 KM za „pružanje dodatnih usluga za potrebe obnove sistema javne rasvjete kroz model finansiranja iz uštede električne energije“. Ugovor je sklopljen 1. jula ove godine na period od četiri godine, a „Elnos“ je bio jedini ponuđač.

Pavlović je sklopio i ugovor sa firmom „Sektor Security“ za „fizičko obezbjeđenje zgrade gradske uprave i gradskih manifestacija“, u vrijednosti od 52.988 KM. S obzirom na to da je ugovor na snazi do 22. januara sledeće godine, možda upravo pripadnici „Sector-a“ budu obezbjeđivali skup podrške Pavloviću najavljen za nedelju 10. oktobra. Ako iz Banjaluke, od glavnog šefa, ne stigne naredba da skupa ne smije biti.

(zurnal.info)

Nastavite čitati:

KOJA JE PRAVA CIJENA BESPLATNIH PARCELA: Zašto mještani Grginog Polja ne mogu legalizirati svoje domove?

Iako su izgradili kuće još prije 20 godina, mještani Grginog Polja u Vitezu i dalje nisu vlasnici, odnosno posjednici parcela na kojima žive. Dok su im iz Općine Vitez tada govorili da se zemljište dijeli besplatno, danas je stvar drugačija i od mještana se traži novac kako bi se sve legaliziralo. Dodatni problem je i to što postoji mogućnost da je riječ o državnoj imovini, odnosno imovini PD Vlašić

Bihać: Tenderi za stranačke donatore i kupovina mandata, migrantska kriza, nezaposlenost…

Firma Behić Sanny Boy finansirala je SDP i POMAK, a dobijala je, između ostalog, i poslove od Grada Bihaća. Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je primanje priloga od privatnih kompanija koje su dobijale tendere od izvršne vlasti. Ova...

Bosanska Krupa: Gradonačelnik svečano otvara dvoranu izgrađenu na državnom poljoprivrednom zemljištu!

Sportska dvorana u Bosanskoj Krupi izgrađena na državnom poljoprivrednom zemljištu koje je u vlasništvu države i koje se nalazi u vodnom dobru rijeke Une. Iako je, nakon zahtjeva Pravobranilaštva BiH, poništeno rješenje kojim se izvršila pretvorba poljoprivrednog zemljišta na kojem je izgrađena dvorana, gradonačelnik Armin Halitović ne odustaje od svečanog otvaranja tog objekta. Izgradnju dvorane finansirala i Vlada FBiH, a koštala je više od 3,2 miliona maraka bez PDV-a.