HomeFBiHDrvarPROINTEROV DESANT NA...

PROINTEROV DESANT NA DRVAR: Načelnica Dušica Runić radno vrijeme kontroliše sa neplanskih 77.200 KM

Načelnica Dušica Runić radno vrijeme kontroliše sa neplanskih 77.200 KM

Dušica Runić, načelnica Drvara

„Da li stranci znaju da smo mi članstvo u SNSD-u zbog Mile Dodika? Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ“, poručila je nedavno Snježana Ružičić, SNSD-ova načelnica u Republici Srpskoj izrazito nerazvijene opštine Jezero.

Koji kilometar dalje drvarsku, takođe, izrazito nerazvijenu opštinu u Federaciji Bosne i Hercegovine vodi, SNSD-ova Dušica Runić. Odanost stranci ona će pokazati kroz tender za firmu povezanu s porodicom Dodik. „Prointer“, koji za saradnika ima Igora Dodika, isporučiće kompjutersku opremu i biti zadužen za sistem kontrole pristupa i evidencije radnog vremena. To će, za 63 zaposlena, stanovnici platiti ukupno 77.197 KM.

Ovim je i zvanično kasa presiromašne opštine otvorena za tendersko krčmljenje u tom segmentu izrazito razvijene privatne firme. Runićevoj je stigla ponuda koju nije mogla da odbije.

Prethodno je posao procijenila na 77.220 KM. U naizgled otvorenom postupku, od svih IT firmi u Bosni i Hercegovini samo je „Prointer“ dostavio ponudu, koja je, bez pogovora, bila i prihvatljiva.  „Velikodušnost“ je itekako vidljiva, jer je ponuda bila za čitave 23 marke jefitnija od procijenjene vrijednosti, što zapravo znači da je „Prointer“ i znao da će biti jedini ponuđač.

Tenderska komisija u Drvaru, kako je utvrdila Dušica Runić, pravilno je ocijenila kvalifikovanost ponuđača, shodno  kriterijumima pobrojanim u tenderskoj dokumentaciji.

„Komisija je u svemu pravilno postupila“, navela je u odluci o dodjeli ugovora.

DUŠICA MIMO ZJN BIH

Ipak, Runić nije postupila po Zakonu o javnim nabavkama BiH. U tenderskom planu s početka godine navela je da će još u julu kupovati kompjutersku opremu za koju je spremna da izdvoji 7.020 KM, koristeći direktni sporazum. Isto toliko, u istom periodu, planirala je, drugim direktnim ugovorom, da riješi pitanje nabavke programskih paketa i informacionih sistema.

To se, očito, nije svidjelo IT majstorima.

Ni u prvom planu, kao ni u tri izmjene plana koje su uslijedile, načelnica Drvara nije planirala da nabavlja konkretno sistem za kontrolu radnog vremena, a još manje 77.197 KM, koliko je na kraju ipak odlučila da da „Prointeru“.

Inače, finansijsko manevrisanje Runićeve u SNSD stilu nije od juče.

JEDAN PROJEKAT, PARE IZ DVA ENTITETA

Na primjer, Žurnal je pisao:

„Danas je u Banjaluci, u prostorijama Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS, načelnica opštine Drvar Dušica Runić potpisala Ugovor s direktorom Sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljubom Ninkovićem o sufinansiranju i realizaciji projekta ‘Provođenje mjera energetske efikasnosti na objektu Opštine Drvar – I faza7. Vrijednost ovog ugovora je 55.000 KM“, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici opštine Drvar 15. septembra.

Samo desetak dana ranije načelnica Drvara Dušica Runić pokušala je da demantuje Žurnal tvrdeći da je novac za ovaj projekat obezbjeđen kod Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH (Ugovor broj: 02-04-983/21 od 31.03.2021. godine). 

Runićeva je, dakle, prvo tvrdila da je novac za projekat daje federalni Fond, a zatim je objavila da je novac za te namjene ponovo obezbjeđen, ali sada iz drugog izvora.

“Namjena ovih sredstava je da ih udružimo sa drugim sredstvima da možemo da završimo prvu fazu energetske efikasnosti zgrade opštine Drvar”, navela je.

Međutim, nije objasnila s kojim sredstvima će udružiti tih 55.000 KM, jer o novcu federalnog fonda nije rekla ni slovo. Puna usta hvale imala je i za Vladu RS i Sekretarijat navodeći da srpski povratnici u Federaciju jedino posredstvom ove institucije mogu da rješavaju mnogobrojna pitanja i probleme.

Opština Drvar je 12. avgusta zaključila ugovor sa banjalučkom firmom „Unitrade Company“, kojoj je povjerena rekonstrukcija krova opštinske zgrade. Radovi koštaju 88.220 KM i posao je trebalo da bude završen za 45 kalendarskih dana od uvođenja izvođača radova u posao.

Kao i u većini spornih tendera i u ovoj javnoj nabavci pojavljuje se samo jedan ponuđač, kome se potom daje posao zbog „najniže ponuđene cijene“.

Vlasnik odabrane firme je Drajko Zrilić, rodom iz Drvara. Njegova firma radila je i rekonstrukciju Doma zdravlja u Drvaru. Drajkov brat je Vlatko Zrilić, a dobro upućeni izvori Žurnala kažu da je velika podrška načelnici Drvara.

Kao nagradu za lojalnost Runićeva jerekonstrukciju krova povjerila Drajku.

Načelnica Drvara je u pokušaju demantija potvrdila da je posao povjeren Zrilićevoj firmi, i navela da je „cjelokupan postupak javne nabavke proveden transparentno i u skladu sa ZJN i podzakonskim aktima“. To je, međutim, tvrdila i u gorepomenutoj odluci o dodjeli ugovora „Prointeru“ pa se ispostavilo da zapravo ne govori istinu.

(zurnal.info)

Nastavite čitati:

KOJA JE PRAVA CIJENA BESPLATNIH PARCELA: Zašto mještani Grginog Polja ne mogu legalizirati svoje domove?

Iako su izgradili kuće još prije 20 godina, mještani Grginog Polja u Vitezu i dalje nisu vlasnici, odnosno posjednici parcela na kojima žive. Dok su im iz Općine Vitez tada govorili da se zemljište dijeli besplatno, danas je stvar drugačija i od mještana se traži novac kako bi se sve legaliziralo. Dodatni problem je i to što postoji mogućnost da je riječ o državnoj imovini, odnosno imovini PD Vlašić

Bihać: Tenderi za stranačke donatore i kupovina mandata, migrantska kriza, nezaposlenost…

Firma Behić Sanny Boy finansirala je SDP i POMAK, a dobijala je, između ostalog, i poslove od Grada Bihaća. Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je primanje priloga od privatnih kompanija koje su dobijale tendere od izvršne vlasti. Ova...

Bosanska Krupa: Gradonačelnik svečano otvara dvoranu izgrađenu na državnom poljoprivrednom zemljištu!

Sportska dvorana u Bosanskoj Krupi izgrađena na državnom poljoprivrednom zemljištu koje je u vlasništvu države i koje se nalazi u vodnom dobru rijeke Une. Iako je, nakon zahtjeva Pravobranilaštva BiH, poništeno rješenje kojim se izvršila pretvorba poljoprivrednog zemljišta na kojem je izgrađena dvorana, gradonačelnik Armin Halitović ne odustaje od svečanog otvaranja tog objekta. Izgradnju dvorane finansirala i Vlada FBiH, a koštala je više od 3,2 miliona maraka bez PDV-a.