HomeRSBanja lukaIza kulisa Narodnog...

Iza kulisa Narodnog pozorišta RS: Kako je kafić postao važniji od istorijskog spomenika

Kako je kafić postao važniji od istorijskog spomenika

Bašta ispred Narodnog pozorišta RS

 

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka potvrdilo je da vodi istragu protiv bivšeg direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenada Novakovića i Željka Savića, vlasnika kafea „Kabare“ zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja zaključenjem štetnog ugovora. Krivična prijava podnesena maja prošle godine je „u radu i fazi  provjera navoda.

Željko Savić, zvani Žiks, još 2006. godine potpisao je ugovor sa Narodnim pozorištem RS o zakupu prostora, gdje je otvorio kafe „Kabare“. Savić je kum bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

 

Željko Savić (u okviru)

 

Nakon toga potpisano je više aneksa na ugovor, a u Aneksu 3, potpisanom 29. januara 2019. godine, navedeno je da će Savić uložiti vlastiti novac i izgraditi staklenu baštu (otvorenog i zatvorenog tipa), na lokaciji na kojoj mu je ustupljeno pravo korištenja na osnovu osnovnog ugovora. Navedeno je da će se staklena bašta prostirati do bočnog ulaza u prizemlje zgrade Narodog pozorišta iz Ulice Bana Milosavljevića, kao i da ima potrebnu građevinsku dozvolu za privremeno postavaljanje staklene bašte otvorenog i zatvorenog tipa.

Prema tom Aneksu, Savić se odriče potraživanja bilo kakve odštete ili povrata uloženih finansijskih sredstava, koje je investirao u izgradnju postojeće ljetnje bašte, koja se nalazi na uglu zgrade Narodnog pozorišta RS do glavne Ulice Kralja Petra I Karađorđevića, kao i sredstava uloženih u izgradnju toaleta u tom ugostiteljskom objektu. Prema ovom Aneksu, Ugovor će važiti narednih deset godina. Međutim, samo nekoliko mjeseci kasnije, 20. avgusta 2019. godine, Novaković i Savić potpisuju novi, četvrti Aneks na osnovni ugovor, prema kojem se Saviću produžava pravo na zakup na period od 20 godina.

 

  

„Zakupodavac i zakupoprimac su se međusobno sporazumjeli da zbog izmijenjenih okolnosti i značajnog ulaganja finansijskih sredstava zakupoprimca u izgradnju i postavljanje navedenih ljetnjih bašti, ovim Aneksom ugovora određuju i novi rok trajanja zakupa iznajmljenih poslovnih prostora i korišćenja navedenih lokacija, sa postavljenim ljetnjim baštama na period od 20 godina, a počev od 1. avgusta 2019. goidne“, navedeno je u Aneksu ugovora.

Bitno je naglasiti da mjesečni zakup, koji Savić plaća Narodnom pozorištu RS iznosi 1.200 KM i nije mijenjan od 2009. godine.

Novaković je tako Saviću omogućio da koristi blizu 300 kvadratnih metara, koji su u vlasništvu Narodnog pozorišta, prostor unutar teatra i dvije staklene bašte naslonjene na pozorište po cijeni od svega 1.200 KM mjesečno, bez uračunatog PDV-a. U cijenu zakupa uračunate su i komunalije računi za struju, vodu i grijanje. Narodno pozorište RS zimi od Eko Toplane dobija račune i do 20.000 KM. Prosta računica kaže da Savić suštinski ne plaća pozorištu ni pfeninga, čak je veliko pitanje da li njegovih 1.200 KM za zakup u zimskom periodu uopšte može da pokrije troškove komunalija ugostiteljskih objekata.

Uz sve to, Savić je gradeći ljetnju baštu (dio koji gleda na Ulicu Kralja Petra I Karađorđevića), kako bi u suterenu napravio toalete, skinuo dio temelja i fasade Narodnog pozorišta, koji je proglašen istorijskim spomenikom. Zbog narušavanja spomenika, prema Krivičnom zakonu RS, predviđena je zatvorska kazna do sedam godina zatvora. Osim toga, za tu ljetnju baštu Savić nema ni upotrebnu ni građevinsku dozvolu. Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske utvrdio je da treba da se uklone sve neprimjerene intervencije na objektu Narodnog pozorišta, urađene nakon donošenja odluke o proglašenju ovog objekta istorijskim spomenikom. To praktično znači da je odmah trebalo ukloniti dvije bašte u Savićevom vlasništvu.

U maju prošle godine, tržišna inspekcija grada Banjaluka zatvorila je Savićev kafić “Kabare”, jer nije imao upotrebnu dozvolu. Gradska uprava, ni nakon što je na njeno čelo došao Draško Stanivuković, nije pokrenula postupak rušenja nelegalnih objekata, a Savić je u međuvremenu pokrenuo postupak njihove legalizacije.

 “Znam da je jedan objekat zatvoren u aprilu ili maju, a poslije sedam dana vlasnik je ušao u postupak legalizacije. Tu ima jedan kafić (bašta) koji se meni ne sviđa. Mislim da Grad bez saglasnosti zavoda ne može dati upotrebnu dozvolu objektu, tako je Zavod prava adresa”, rekao je u julu prošle godine Stanivuković.

 

Savić i Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke tako je reagovao na pitanje legalnosti Savićevih kafića, koje je postavila tadašnja direktorka Narodnog pozorišta Maja Dodig.

Da li je to bitnije od zaštite nacionalnog spomenika? Gdje su bageri da branite spomenik? Bez obzira na stranačku pripadnost i ko je kome kum – mene to ne interesuje. Ja imam obavezu da štitim ovaj spomenik,” rekla je tada Dodigova, koja je ubrzo nakon pokretanja ove afere smijenjena sa direktorske pozicije.

Njen prethodnik Nenad Novaković, poznat je kao osoba koja je uvijek bliska vlastima, bez obzira koje je stranke činile. Kao kadar haškog osuđenika Momčila Krajišnika, u ratu i nakon njega, nalazio se na čelu Radija RS i lista „Glas Srpske“. Nakon što je vlast u RS preuzeo SNSD, Novaković je preko noći postao vjerni vojnik te stranke. Od rata do danas stekao je poprilično bogatsvo. Vlasnik je sportskih aviona, posjeduje izdavačku kuću „Besjeda“ (izdaje knjige/pamflete čiji su „pisci“ režimski propagandisti), ima brojne nekretnine u RS, Srbiji i Crnoj Gori, skupocjena vozila, doktorsku diplomu, čak je je i suvlasnik Univerziteta BLC-a (Banjaluka College).

 

Nenad Novaković (prvi s lijeva)

 

Novaković je sada odlučio i zvanično da postane član SNSD-a, pa ga je predsjednik banjalučkog odbora te stranke Vlado Đajić imenovao za predsjednika Savjeta za kulturu Gradskog odbora SNSD-a. Izvori Žurnala navode da Novakovićev naprasni aktivizam u SNSD-u nije više vezan za novac, jer para ima napretek, već je u vezi sa istragom koju je protiv njega pokrenulo Okružno tužilaštvo u vezi sa štetnim ugovorima koje je potpisivao sa Savićem.

Isti izvor navodi da tu na scenu stupa Dijana Grbić, sekretarka novoimenovanog Savjeta za kulturu GO SNSD i v.d. direktora Narodnog pozorišta, glumica po vokaciji, koja nikada nije stupila na scenu, a najvažnija uloga joj je bila saradnice bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića. Grbićka, kojoj je stranka SNSD dala sve, od prvog radnog mjesta do pozicije prvog čovjeka Narodnog pozorišta, prema našim izvorima, sada ima zadatak da zataška sav kriminal svog prethodnika Novakovića. Prvi potez nakon imenovanja u novembru prošle godine bio je da umiri Savića i sklopi pakt s njim, obećavši mu da nema razloga za brigu i da će s njom nastaviti da radi kao i sa Novakovićem. Ne smeta Grbićki ni što je Savić srušio temelj objekta koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH. Umjesto da ugovor s Savićem odmah bude poništen, Savić  je i kod Grbićke postao cijenjena ličnost“, kojoj je pripala čast da otvara šampanjac i ’’slavi’’ 20 godina predstave Kokoška.

 

 Savić (lijevo) i Grbić (u okviru)

Na potezu je tužilaštvo. Ako i u ovom slučaju zakaže, Savić će u narednih dvadeset godina, na koliko mu vrijedi zakup, nastaviti da ima „gratis“ kartu za zakupninu, bez obzira koliko to pozorište koštalo.

 

(zurnal.info)

Nastavite čitati:

„SIMBIOZA“, NEZAKONITA GRADNJA, SUMNJIVE ZAMJENE ZEMLJIŠTA: Šta je obilježilo Stanivukovićev mandat

Mandat Draška Stanivukovića sasvim sigurno obilježilo je trošenje miliona maraka iz budžeta na razne infrastrukturne projekte, čiju realizaciju su pratile brojne neregularnosti. BANJALUKA – Nema političkog revanšizma, nema stranačkog zapošljavanja, transparentna Gradska uprava, dosljedno poštovanje zakona, izgradnja gradske bolnice, samo...

KOJA JE PRAVA CIJENA BESPLATNIH PARCELA: Zašto mještani Grginog Polja ne mogu legalizirati svoje domove?

Iako su izgradili kuće još prije 20 godina, mještani Grginog Polja u Vitezu i dalje nisu vlasnici, odnosno posjednici parcela na kojima žive. Dok su im iz Općine Vitez tada govorili da se zemljište dijeli besplatno, danas je stvar drugačija i od mještana se traži novac kako bi se sve legaliziralo. Dodatni problem je i to što postoji mogućnost da je riječ o državnoj imovini, odnosno imovini PD Vlašić

Bihać: Tenderi za stranačke donatore i kupovina mandata, migrantska kriza, nezaposlenost…

Firma Behić Sanny Boy finansirala je SDP i POMAK, a dobijala je, između ostalog, i poslove od Grada Bihaća. Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je primanje priloga od privatnih kompanija koje su dobijale tendere od izvršne vlasti. Ova...