HomeRSBanja lukaKAD JE STANIVUKOVIĆ...

KAD JE STANIVUKOVIĆ ŠIROKE RUKE: Putari dobili 261.523 KM više od planiranog iznosa

Putari dobili 261.523 KM više od planiranog iznosa

Gradonačelnik Draško Stanivuković (Foto Grad BL)

PDP-ov gradonačelnik Draško Stanivuković, u kampanji pompezno najavljen kao borac protiv nepravde, korupcije, sa naročito izraženom alergijom na tenderski kriminal, nema običaj da Banjalučanima koji su ga birali objasni svoje tenderske postupke. Održavanja i modernizacije puteva, na primjer, procijeni do jedne vrijednosti, a onda s putarskim tajkunima potpiše višestruko skuplje ugovore. Tako su „Niskogradnja Marjanović“, „Kozaraputevi“ i „MG Mind“ dobili 261.523 KM više nego što je to u budžetu planirano.

Održavanje i modernizaciju gradskih saobraćajnica podijelio je u četiri lota.

NISKOGRADNJA MARJANOVIĆ

Vrijednost prvog nazvan „investiciono održavanje gradskih asfaltnih saobraćajnica – rehabilitacija“ procijenio je na 520.000 KM sa uračunatim PDV-om. Stiglo je šest ponuda, Stanivuković je sve prihvatio, ali je kao najpovoljniju odabrao onu „Niskogradnje Marjanović“ putara Gorana Marjanovića iz Prijedora.

Prisjećamo se, njemu nije smetalo da se pobuni protiv kriminala nekad prvog putara Nenada Nešića, koji je odbacio 12 miliona KM jeftiniju ponudu „Niskogradnje Marjanović“ na tenderu za održavanje puteva u prijedorskoj oblasti i prihvatio onu od 26 miliona KM tajkuna Dragana Čorokala i njegovih „Prijedorputeva“ i „Kozaraputeva“. Tada je Marjanović naglas govorio kako se kriminalcima teško stane nas put, ali je sada na Stanivukovićev tender poslao ponudu od 607.505 KM (87.505 KM skuplju od procijenjene vrijednosti). Ni Stanivukoviću nije palo na pamet da poništi postupak, objasni iz kojeg će džepa „pokriti“ uvećan trošak i ponovo raspiše tender. Ćutanje i obmana su, po principu „da ti objasnim, ovo je sve legalno“, stali u ugovor potpisan 28. februara.

NAKON ETIKETE „KRIMINALAC JE“, NOVI UGOVOR ZA „KOZARAPUTEVE“

Putarska priča nije prošla ni bez „Kozaraputeva“. Modernizacija gradskih makadama procijenjena je na 285.010 KM. Od šest prihvatljivih ponuda, Čorokalova je bila najbolja, iako od procjene skuplja 53.582 KM. Ugovor je potpisan istog dana kada i sa Marjanovićem.

Ovo nije priv put da Stanivuković pogoduje Čorokalu, kojeg je njegov nekad najbliži saradnik Ivan Begić javno prozivao za teški kriminal. Žurnal je prošle godine objavio:

„Most je prošao sve procedure koje je trebao sa prođe. Želim da zahvalim prethodnoj administraciji na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem koji su i započeli ovaj projekat”, rekao je 13. jula gradonačelnik Stanivuković, otvarajući most u Srpskim toplicama.

Potom je otišao na more, ponosan što je za ovo zdanje, za koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo upotrebnu dozvolu na tek godinu dana, s obzirom na uzurpaciju dvije privatne parcele na kojim nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, izdvojeno 3,8 miliona KM. Cifra nije bila dovoljna pa je Grad potpisao novi ugovor za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova na mostu. „Kozaraputevima“ dato je 330.000 KM sa uračunatim PDV-om.

Primijenjen je krajnje netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja u javnosti, a sve opravdano:

„Javnu nabavku za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova neophodno je pokrenuti radi okončanja izgradnje mosta.“

Gradonačelnik i njegovi saradnici ni tada pa sve do danas nisu jasno rekli šta podrazumijevaju dodatni radovi, odnosno šta to nije bilo obuhvaćeno glavnim ugovorom na osnovu kojeg su potrošeni milioni maraka iz budžeta.

NOVE POGODNOSTI I ZA KAJU

Posljednja dva lota odnosila su se na održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva. Putarski ekspert za te poslove je „MG Mind“ tajkuna Mladena Milanovića Kaje.

Prvi je procijenjen na 572.649 KM, Milanović je rekao da posao može raditi za 615.560, odnosno 42.911 KM više. Vrijednost drugog lota bila je 383.724 KM, javio se ponovo najpovoljniji Milanović sa cifrom 461.249 KM, odnosno 77.525 KM više od procijenjene vrijednosti. Stanivuković, koji troši novac iz gradske, a ne svoje kase, nije vidio problem. Na oba ugovora stavio je potpis.

Podsjećamo, portal „Infoveza“ u junu prošle godine objavio je da je Milanović i zvanično postao tajkun nabolje promijenjene gradske vlasti, koja mu je ekspresno dozvolila da u centru Banjaluke otpočne gradnju višespratnice.

Tada je ostalo nejasno kako je moguće da je gradonačelnik Banjaluke samo mjesec dana ranije govorio kako još ne postoje završena idejna rješenja i da su u igri tri moguća investitora. Jedan od ta tri uveliko je gradio.

(zurnal.info)

Nastavite čitati:

„SIMBIOZA“, NEZAKONITA GRADNJA, SUMNJIVE ZAMJENE ZEMLJIŠTA: Šta je obilježilo Stanivukovićev mandat

Mandat Draška Stanivukovića sasvim sigurno obilježilo je trošenje miliona maraka iz budžeta na razne infrastrukturne projekte, čiju realizaciju su pratile brojne neregularnosti. BANJALUKA – Nema političkog revanšizma, nema stranačkog zapošljavanja, transparentna Gradska uprava, dosljedno poštovanje zakona, izgradnja gradske bolnice, samo...

KOJA JE PRAVA CIJENA BESPLATNIH PARCELA: Zašto mještani Grginog Polja ne mogu legalizirati svoje domove?

Iako su izgradili kuće još prije 20 godina, mještani Grginog Polja u Vitezu i dalje nisu vlasnici, odnosno posjednici parcela na kojima žive. Dok su im iz Općine Vitez tada govorili da se zemljište dijeli besplatno, danas je stvar drugačija i od mještana se traži novac kako bi se sve legaliziralo. Dodatni problem je i to što postoji mogućnost da je riječ o državnoj imovini, odnosno imovini PD Vlašić

Bihać: Tenderi za stranačke donatore i kupovina mandata, migrantska kriza, nezaposlenost…

Firma Behić Sanny Boy finansirala je SDP i POMAK, a dobijala je, između ostalog, i poslove od Grada Bihaća. Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je primanje priloga od privatnih kompanija koje su dobijale tendere od izvršne vlasti. Ova...