HomedirektDanas nam je...

Danas nam je divan dan – postavljen kamen temeljac za izgradnju HE Dabar

Samo tokom juna Hercegovina je postala bogatija za dva kamena temeljca. Pored kamena temeljca za novu bolnicu u Trebinju, danas je u mjestu Vrijeka, opština Bileća, položen kamen temeljac za izvođenje glavnih radova Hidroelektrane Dabar (HED). Sve bi trebalo da bude gotovo za nešto manje od četiri godine, a blagodet projekta, započetog 2016. godine, biće višestruka, poručili su najviši zvaničnici. Na gradilištu će raditi 800 radnika, a prema planu, hidroelektrana će struju koristiti za izvoz. 

kamen temeljac HE Dabar

Vrijednost radova je procijenjena na oko 330 miliona maraka. Za izvođenje radova izabran je, kako je ustvrdio premijer Republike Srpske Radovan Višković, renomirani kineski izvođač – kineska grupacija Gedžouba, sa kojom je sklopljen ugovor vrijedan oko 222 miliona maraka.

Inače, Radio slobodna Evropa nedavno je objavio kako su Autoceste Federacije BiH potvrdile da je ova kompanija diskvalifikovana iz izbora za izvođača radova na tunelu Prenj, zbog, kako su kazali, dostavljanja lažne dokumentacije i pokušaja prevare. Naše pitanje direktoru ove grupacije Liu Hualiangu da se izjasni o tim tvrdnjama, danas je ostalo bez odgovora. 

Projekat HED-a će biti finansiran iz kreditnih sredstava, za koji je Vlada Republike Srpske dala garanciju. 

Prema riječima premijera Viškovića u garanciji nema ništa sporno, već su kinseki partneri pokazali toliko razumijevanje da su u ovoj garanciji izuzeli objekte od javnog značaja. 

“Ovdje nije ništa dato što nije dato i drugim partnerima. Kineski partneri su čak imali toliko razumijevanja da smo i u ovoj garanciji izuzeli sve objekte od javnog interesa. Inače, kada se daje garancija, ona se daje na svu svoju imovinu koju posjeduje RS, a u ovoj garanciji je izuzeta imovina od javnog interesa – bolnice, škole, obdaništa, putevi, autoputevi. Oni nisu sastavni dio garancije”, rekao je premijer Višković i dodao da je projekat HED posebno značajan za Hercegovinu, jer će omogućiti ljudima da ovdje pronađu zaposlenje, smanjiće mogućnost poplava, biće riješen problem navodnjavanja zemljišta, a blagodeti će se osjetiti i u putnoj infrastrukturi, jer će biti urađen neuslovni dio puta od Bileće do Berkovića. 

Divan dan za Republiku Srpsku, divan dan za Hercegovinu, divan dan za ERS, divan dan za naše prijateljstvo sa Kinom – ponavljao je ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić. Svi energetski projekti koji se grade na području Hercegovine biće pokazatelj odgovornog odnosa Vlade RS prema svom narodu, uvjerava Đokić. 

“Procijenjena vrijednost svih energetskih objekata koji se trenutno grade i koji će se graditi u Hercegovini u narednih nekoliko godina je više od 3,5 milijarde evra. Za nas će to biti od velike važnosti, jer ćemo steći novu poslovnu reputaciju u energetskom svijetu, jer ćemo kao republika proizvoditi mnogo više zelene energije, čak i više od onoga koliko je za nas planirano do 2030. godine. Dakle, ovo je jedan odgovoran odnos vlasti, odgovoran odnos preduzeća Elektroprivrede RS, HET-a i HED-a”, rekao je Đokić. 

Liu Hualiang, direktor kineske Gedžouba kompanije rekao je da je ovo projekat između BiH i Kine i da će on definitivno biti završen u predviđenom roku. 

“Projekat će imati kapacitet od 250 gigavat časova godišnje. To je jedan od većih projekata i nadam se da će on doprinijeti tome da i ostale kineske kompanije dođu ovdje. Biće ovo jedan od tehnički zahtjevnijih projekata”, istakao je on. 

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović pojasnio je da je HED najveća hidreoelektrana u sistemu Gornji horizonti i da su oni sopstvenim sredstvima uradili dio posla.

“Mi smo u prvoj fazi sopstvenim sredstvima odradili pristupne puteve, dovođenje pitke vode i električne energije, napajanje gradilišta, dobili sve saglasnosti, dozvole i reviziju projekta, kao i kapitalni objekat, tunel u dužini od 12 kilometara, koji je u završnoj fazi. Drugu fazu izgradnje izvodi Gedžouba kompanija, koja će uraditi sve preostale radove na HED. Iznos ugovora je 222,8 miliona evra i od toga je 15 procenata platila HED, na način da je, putem dokapitalizacije HET-a, ERS uplatila 92,8 miliona maraka. Na taj način je HET prebacio novac Dabru da uplati učešće u ovom kreditu”, pojasnio je Petrović.

Inače, preduzeće “HE Dabar” osnovano je 2011. godine i danas, prema riječima direktora Slaviše Stajića, zapošljava 50 radnika.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.