HomedirektMladim bračnim parovima...

Mladim bračnim parovima u Trebinju od vlasti pegle i ignorisanje

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, početkom jula ove godine, svečano je uručio ključeve stanova za 40 porodica u zgradi za mlade bračne parove u ovom gradu. Iako sa izgradjom zgrade nije imala nikakve veze, da uruči ključeve, u Trebinje iz Banjaluke, stigla je i predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Nakon fotografisanja za medije, koje je prevashodno služilo političkoj promociji, stanari su od predsjednice dobili po peglu, a od gradonačelnika višemjesečno ćutanje na upućene zahtjeve da se u zgradi ne dozvoli otvaranje kafića čiji će vlasnik biti direktor „Agrarnog fonda“ Veselin Dutina.

Fotografisanje Ćurić i Cvijanović sa stanarima (FOTO: Skrinšot priloga sa ATV-a)

Piše: Jelena Denda Borjan

Stanari zgrade sa kojima je „Direkt“ razgovarao kažu da su, prije svega, ljuti zbog toga što se vlast hvalila kako će u ovoj zgradi živjeti 70 djece, a sada ignorišu njihov apel da u jednom od poslovnih prostora ne bude kafić. Takođe, dogovor je bio da zgrada dobije dječije igralište, ali od toga, bar za sada, nema ništa.

„Vlasnik kafića planira da postavi baštu na velikom dijelu platoa ispred zgrade. Radove je već priveo kraju, uskoro će ga otvoriti. Zanimljivo je i to što je okolno uređenje zgrade tek prije nekoliko dana privedeno kraju, a investitor je prema projektu bio dužan da ga završi još u februaru“, kaže jedan od stanara.

Stanari tvrde da to nije jedina stvar koju je izvođač uradio mimo predviđenog plana zgrade čiji je investitor bio Grad Trebinje.

Mokri čvorovi u neplanirano izgrađenom dijelu zgrade

„Oni su neplanirano napravili cijeli jedan nivo ispod podruma i poslovnih prostora, gdje su predvidjeli spavaonice sa tuš kabinama i mokrim čvorovima. To su, navodno, planirali za smještaj nekih radnika, što je nedopustivo, otkud mi znamo ko će tu dolaziti. Posebno smo zabrinuti zbog djece“, kaže jedan od stanara za naš portal.

Na pitanje zbog čega nije odgovorio na zahtjev stanara, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Vedran Furtula za „Direkt“ kaže da će odgovoriti. Ležerno priznaje da će, dok odgovor stigne, Dutina vjerovatno već otvoriti kafić.

Iako je u posjedu našeg portala plan zgrade u kom ne postoji prostor sa „spavaonicama“ i tuš kabinama, Furtula tvrdi da plan nije mijenjan i dodaje da će kafić biti otvoren „u skladu sa zakonom“. Stanari tvrde da Gradska uprava sve vrijeme i radi na tome da ozakoni Dutinino postavljanje bašte na platou ispred zgrade.

„Vlasništvo okolnog zemljišta je na izvođaču radova koji sada hoće da ga da Gradu. Zbog toga smo im neki dan rekli da nećemo dati da prođe knjiženje parcele ako prvo nama ne ponude da otkupimo parcelu, da bude na Zajednici etažnih vlasnika. Ako nam ne izađu u susret, ići ćemo sudskim putem“, kažu stanari.

Vesko, a ne direktor

Veselin Dutina, nekadašnji predsjednik mladih SDS-a, a danas SNSD-ovac i direktor javnog „Agrarnog fonda“, istupe stanara u medijima nazvao je politizacijom. Iako je 30 od 40 porodica potpisalo zahtjev upućen Gradskoj upravi, Dutina je na svom Fejsbuk profilu ustvrdio da je svega 5 posto stanara bilo protiv otvaranja kafića u zgradi. Kazao je još i kako kafić otvara „kao Vesko Dutina, a ne direktor javne ustanove“ što je, i sa zakonske i sa moralne strane, potpuni nonsens. Prije svega, ni stanarima, ni javnosti nije poznato na osnovu čega je baš Dutina dobio ovaj poslovni prostor na korištenje. Ako postoji i minimum sumnje da mu je Grad Trebinje, kao investitor, pogodovao, Dutina je dužan da javnosti predoči dokaze da je imao tretman kao i svi ostali građani. U suprotnom, trebalo bi da podnese ostavku iz moralnih razloga, kao što to čine ljudi na javnim pozicijama u uređenim državama.

Veselin Dutina (Foto: Agrarni fond)

Lažne pohvale

Prvi javni poziv za igradnju zgrade za mlade bračne parove Grad Trebinje objavio je 2018. godine. Zbog nedovoljnog broja zainteresovanih, uslovi konkursa mijenjani su nekoliko puta, pa je zgrada završena i useljena tek nedavno. Prilikom uručenja ključeva, gradonačelnik Ćurić pohvalio se kako su parovi stan dobili za 1.250 maraka po kvadratu, a da „raspolaže informacijama kako u ovom dijelu grada već prelazi 2.100 KM po metru kvadratnom“. Međutim, stanari tvrde kako je, u vrijeme kada su prvi put konkurisali za stanove, cijena kvadrata u ovoj zgradi, u stvari, bila jeftinija svega 40 maraka po kvadratu u odnosu na ponudu drugih građevinskih firmi.

Na sličan način pohvalila se i predsjednica Cvijanović koja je ovom prilikom podsjetila javnost kako Vlada RS već godinama subvencioniše kamatne stope za mlade bračne parove prilikom objezbjeđivanja prvog stana.  Zanimljivo je da su mediji, samo dva dana ranije, objavili kako Vlada RS, po ko zna koji put, mjesecima kasni sa isplatom ovih subvencija.

Vratićemo pegle

Na kraju, stanari za „Direkt“ kažu da neće odustati od svojih zahtjeva ni po koju cijenu. Poručuju da predsjednica Srpske može uzeti nazad poklone koje im je donijela te da se Gradska uprava vara ako misli da će ignorisanjem „ispeglati“ njihovo nezadovoljstvo i volju da se izbore za svoja prava.

Vezani tekst: Dutina o otvaranju kafića: Niko mi nije pogodovao, sve je u skladu sa zakonom

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.