HomedirektGatačko goveče naljutilo...

Gatačko goveče naljutilo gatačkog odbornika

Nakon višednevnog žmurenja nadležnih na pepeo koji je direktno išao u vazduh, na današnjoj sednici SO Gacko se mogao čuti stav da portali preteruju, da je na sceni jaka grupa lobista na čelu sa Evropskom energetskom zajednicom (EEZ) koja bi da ugasi termoelektranu. Jednog odbornika je posebno naljutilo gatačko goveče, pa se sa govornice ostrvio na novinare koji mu kvare afirmativnu sliku Gacka.

gacko-rite-pepeo

Verovatno se na sednici SO Gacko ne bi ni pričalo o akutnom problemu koji je za Gačane postao hronični, da odbornici opozicije nisu tražili da se problem ekologije razmatra u ovom domu. Reč je, naravno, o pepelu koji je danima zasipao okruženje.

Za sve je kriv Janez Kopač

Predlozi su odbijeni, ali su, da pojasne, za govornicu izašli odbornici koji su istovremeno i direktori u RiTE Gacko. Zaključak je da se na RiTE obrušila grupa lobista na čelu sa EEZ i Janezom Kopačom koji bi da je ugase.

Direktor TE Gacko, Saša Nikolić, je priznao da je proteklih dana bila ogromna emisija čestica, ali da se uglavnom radi o prašini. Razlog je tehnički kvar u otpremanju pepela zbog čega je došlo do zapunjavanja prostora hiljadama tona. Pomenuo je da je ugalj takvog sastava da je udeo pepela u njemu i do 35%.

“To znači da, ako dnevno trošimo 9 hiljada tona uglja, imamo 3 hiljade tona pepela”, rekao je Nikolić.

Taj je pepeo proteklih dana išao nesmetano u vazduh. Situacija se polako popravlja, ali se iz Nikolićevog izlaganja može zaključiti da rešenja nema.

Ili će da rade ovako ili će da zatvore. Objasnio je da je sve protiv njih- niko neće da kreditira termoelektranu, regulator je odredio nisku cenu struje, tehnologija je zastarela.

Para za vrećaste filtere koji bi rešili problem prašine nema. Nema ih ni za postrojenje za klasiranje i prečišćavanje uglja. Ako građani hoće da poprave stanje, rekao je, mogu da prestanu da lože ugalj i da pređu na drvo, pelet ili struju.

Istakao je da zaposleni ulažu velike napore da problem reše, ali da su sada na naplatu došli akumulirani problemi poslednjih 30 godina, prvenstveno zaostatak u proizvodnji otkrivke.

Načelnik opštine Ognjen Milinković se osvrnuo na svoju nedavnu posetu Grčkoj gde su mu poručili: “Borite se na sve načine za opstanak TE”.

Rekordan budžet 2021. – 17,3 miliona

Od važnih tačaka usvojen je rebalans budžeta koji na papiru iznosi skoro 17,3 miliona maraka i sigurno je rekordan u dosadašnjoj istoriji opštine.

Bio je to povod da se pretrese rad ustanova koje se finansiraju iz opštinskog budžeta i prostor da odbornik Siniša Šuković ospe salvu optužbi na novinare i na Radio- Gacko. Po njemu, “novinari treba afirmativno da govore o Gacku. I istinito”, dodao je nevoljko. Vidno iznerviran, posebno je apostrofirao video “Zašto goveda ćute?” na našem portalu u kojem smo, pošto su nadležni ćutali, dali prostor gatačkom govečetu- autohtonoj vrsti kojom se diče u opštini Gacko, da se osvrne na problem zagađenja.

Istaknuto je i da je aktuelno rukovodstvo uspelo da vrati 3 miliona dugovanja, ali da zbog toga nema investicija.

Odbornici su usvojili i Nacrt budžeta za narednu godinu koji bi trebao da iznosi oko 12,6 miliona maraka.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.