HomedirektPepeo u Gacku...

Pepeo u Gacku pokazao da su inspekcije beskorisne

“Novinari moraju više da pišu o ovome što se dešava u Gacku. Pomrećemo.”, jedna je od mnogobrojnih poruka koje su juče stigle na našu adresu. Izgleda da građani ne veruju institucijama, već se hvataju za medije, kao tanku slamku spasa, u nadi da će javnost reagovati. A javnosti su, kao i institucijama, pepelom zatvorene oči.

gacko-termoelektrana-pepeo
Stub pepela iz dimnjaka TE Gacko

Pepeo koji nedeljama zasipa Gacko je, između ostalog, pokazao da građani mogu samo da očajavaju. Iskustvo im govori da institucije ne rade svoj posao, pa je jedino što mogu da alarmiraju medije očekujući da će doći neka sila, rešiti problem i kazniti odgovorne. To što silu u vidu institucija dobro plaćaju, niko ne pominje.

Na prvom mestu, tu je inspekcija koja treba da kontroliše i, pre nego što građani počnu da se bune, stvari vrati u normalu.

Ipak, Lazar Okiljević, ekološki inspektor opštine Gacko danas je bio na putu. Građani mu iz budžeta plaćaju najmanje dve hiljade maraka mesečno kako bi štitioživotnu sredinu i njihove interese. Stanje stvari pokazuje da su to uzalud utrošene pare.

Nezvanično smo saznali da je u prethodnom periodu preduzeću RiTE izrekao dve novčane kazne- od hiljadu i od 2 hiljade maraka! Ne znamo da li se direktor nasmejao na iznos kazne, ali smo čuli da su mu u menadžmentu tog preduzeća rekli da će se ovakve situacije dešavati i ubuduće i da je to prosto tako.

Nešto više, ali iz republičkog budžeta, građani plaćaju Dragana Mijovića, glavnog ekološkog inspektora. U razgovoru jutros nam je rekao da su “imali predstavku u vezi sa RiTE Gacko i da je na opštinskom ekološkom inspektoru da izvrši proveru”. Mijović je dodao da je, prema njegovim informacijama, od pre nekoliko dana stanje bolje(!).

Građanima koji su juče pokušali da dobiju Inspektorat, na broj telefona 051/334-627 se niko nije javljao.

Ukratko, u datoj situaciji, svoj posao obavili su samo neki novinari. Javni servisi su, uprkos tome što ih plaćaju građani, ostali slepi i nemi na ekološku katastrofu u Gacku.

Na kraju, kad mogu da plaćaju institucije koje ne rade, građanima će lakše pasti lakše pranje automoblila. Naime, jedini dobitnici u ovoj katastrofi su vlasnici auto- perionica u kojima se u Gacku čeka na red.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.