HomeRSBerkovićiBerkovići računaju na...

Berkovići računaju na dijasporu

Juče je u Berkovićima potpisan partnerski sporazum sa Ambasadom SAD u BiH sa ciljem da se u narednih pet godina, oslanjajući se na kapacitete dijaspore, na području ove opštine otvaraju preduzeća i nova radna mesta.

Foto: PR

Nemamo tačne podatke kolika je dijaspora, ali procene govore da je daleko brojnija nego što trenutno opština ima stanovnika. U okviru ovog projekta ćemo napraviti i bazu koja će sadržati podatke o dijaspori sa kontaktima”, rekao je za “Direkt” Bojan Samardžić, zamenik načelnika Berkovića uz napomenu da je poziv otvoren ne samo za one koji su rođeni u Berkovićima, nego za sve građane BiH koji žele da otvore firmu na teritoriji opštine Berkovići.

Računamo na pokretanje start-apova i malih biznisa. Dijaspora je brojna, deo je ekonomski veoma snažan. Svakako računamo i na one visokoobrazovane koji su sa ovih prostora, a mogu da prenesu znanje i najbolje prakse”, kažu u opštini Berkovići.

Projektom je predviđeno formiranje investicionog fonda u koji će, kao početni kapital 50 hiljada maraka uložiti opština, a 50 hiljada USAID.

Prema rečima predstavnika lokalne administracije, firme koje se registruju na teritoriji opštine Berkovići moći će da računaju na podsticaj i do 70 hiljada maraka.

“Bitno je da udeo u vlasništvu nekog iz dijaspore bude najmanje 20% , a poziv će biti otvoren stalno”, rekli su nam u opštini.

Ovo je prvo partnerstvo ove vrste između jedne lokalne zajednice i ambasade SAD u BiH. Potpisali su ga načelik opštine Berkovići Nenad Abramović i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi sa ciljem da se ohrabri dijaspora da investira i kreira radna mesta.

Iz Ambasade SAD su saopštili da se nadaju da će ovo inspirisati i druge opštine širom BiH na sličan korak.

Kako su nam rekli u ovoj maloj opštini, njihove komparativne prednosti su poljoprivreda, turizam, energetika, ali očekuju da će ljudi koji su poreklom sa ovih prostora želeti da ulažu i u druge oblasti- od zdravstva, preko infrastrukture, do obrazovanja.

Opština Berkovići će kroz projekte pomagati marginalizovane žene i pripadnike drugih marginalizovanih grupa. Sredinom maja će pokrenuti fond iz kojeg će za pomenute kategorije moći da dobiju do 10 hiljada maraka za pokretanje ili razvijanje sopstvenog biznisa.

Nastavite čitati:

TREBINJE: Afere vlasti u medijskim napisima i u ladicama tužilaštva

Posljednji četvorogodišnji mandat aktuelne gradske vlasti u Trebinju obilježile su brojne afere, neke od njih završile su na sudu, neke u vidu krivičnih prijava čekaju svoj red u ladicama Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu. Neke su samo ostale...

KORAĆEV “APIS” JEDINI PONUĐAČ: Porodična firma SNSD-ovog odborničkog kandidata dobila milionski posao na izgradnji bolnice u Trebinju

Preduzeće „Apis“ iz Trebinja dobilo je posao infrastrukturnog opremanja nove bolnice u ovom gradu, čija je vrijednost gotovo milion maraka bez PDV-a. U pitanju je porodična firma SNSD-ovog kandidata za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Nikole Koraća. 

NENAJAVLJENA SEČA STABALA U CENTRU GRADA: U Gacku na kaubojski način

Bez obaveštenja javnosti, juče ujutru je blokirana glavna ulica u Gacku. Iz kamiona su izašli radnici naoružani motornim testerama i počeli da obaraju stabla. Građani su bespomoćno, sa užasom u očima, posmatrali ubistvo drveća.