HomeRSBanja lukaKako je propao...

Kako je propao F.K. Naprijed. Dupli računi, dugovi, neodržavanje skupština.

Kako je propao F.K. Naprijed. Dupli računi, dugovi, neodržavanje skupština.


Objavljeno 06/11/2021

Fudbalski klub Naprijed Banjaluka, prema dostupnim informacijama, nije održao skupštinu od 2009. godine iako je zakonska obaveza da se skupštine održavaju jednom godišnje. Pored toga klub funkcioniše i finansira se protivzakonito jer je račun kluba u blokadi od 2013. godine. Gerila info saznaje da ne postoje ni zvanični finansijski izvještaji što je u suprotnosti sa Zakonom o inspekcijama Republike Srpske. Klub za uplate iz budžeta grada i Republike Srpske koristi račun drugog pravnog lica tako da postoji dosta elemenata kršenja važećih zakonskih propisa. Pravo je pitanje ko to dozvoljava.

Stadion F.K. Naprijed prije gradnje Istočnog tranzita i prije rušenja svlačionica

Klub na godišnjem nivou iz budžeta grada Banjaluka dobija oko 8000 maraka, godinama rad kluba, kao uostalom i drugih sportskih klubova srazmjerno nivou takmičenja, pomaže Ministarstvo porodice, omladine i sporta ali nije jasno kako ove institucije prebacuju novac Naprijedu s obzirom da klub nema aktivan račun u banci. Račun je zbog neizmirenih potraživanja i sudskih presuda protiv ovog kluba iz banjalučkog naselja Mejdan/Obilićevo ugašen od 2011., odnosno 2013. godine. Isti problem postoji i kod plaćanja obaveza sponzora. Ni grad Banjaluka ni Ministarstvo sporta, za sada, nisu odgovorili na naša pitanja na koji način uplaćuju novac ovom klubu i koliko novca je uplaćeno u posljednjih deset godina.

Gerila info saznaje da se donacije institucija namijenjene ovom klubu uplaćuju na račun nevezanog pravnog lica koje se zove “Udruženje Veterana Fudbalskog kluba Naprijed Banja Luka”. To udruženje, zanimljivo, ima registrovanu djelatnost „Instaliranje industrijskih mašina i opreme, proizvodnja opreme za upravljanje industrijskim procesima“. Zvanično to udruženje je u prošloj godini prihodovalo 20.929 KM a u prošloj godini nije imalo zaposlenih radnika. Od 2015. godine to udruženje je prihodovalo više od 300 000 maraka ali je iskazana dobit u tom periodu od oko tri i po hiljade maraka. Prema podacima iz APIFA prosječan broj radnika za sve godine je nula.

– tekst se nastavlja ispod oglasa-


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

prihodi Veterana Fudbalskog kluba Naprijed

Na čelu udruženja “Veterana”je Vlado Ševarika. On je rođeni brat Čede Ševarike koji je na čelu Fudbalskog kluba Naprijed posljednjih gotovo dvadeset godina. Ševarika je, inače, član Socijalističke partije Gorana Selaka a do razlaza Selaka i Petra Đokića bio je član Djokićeve Socijalističke partije Republike Srpske.

Inače, ne postoji mogućnost kontaktiranja ovog fudbalskog kluba jer na stranici Fudbalskog saveza Republike Srpske nije navedena e-mail adresa kluba. Ukoliko postoji nemoguće je pronaći takvu adresu. Na stranici saveza postoji telefonski broj ovog kluba ali je taj broj nepostojeći.

Naprijed na stranici Saveza, izvor: Fudbalski savez RS

Klub trenutno, saznaje Gerila, po osnovu komunalnog duga duguje oko 50000 maraka. Od tog iznosa Naprijed za struju duguje 32 000 i tu postoji sudska presuda u koju je Gerila info imala uvid. U nekim sporovima gdje je tužen Naprijed pokrenuti su izvršni postupci. Visina duga za struju iz drugih presuda, u koje je Gerila info imala uvid, pokazuju da u ovom fudbalskom klubu struju nisu plaćali godinama.

Prvi čovjek Naprijeda, Čedo Ševarika kaže u razgovoru za Gerila info da su podaci o ukupnom dugu netačni i da klub trenutno za struju duguje 16 a za vodu 11 maraka. Kaže i da je velik dio dugova naslijedio a da je dio duga nastao zbog odštete jednom povrijeđenom fudbaleru koji je tužio klub. Što se tiče poslovanja kluba sa ugašenim računom Ševarika kaže da tako posluje većina klubova u Republici Srpskoj čak i najveći fudbalski klubovi.

Istina je da je račun ugašen ali poslujemo isto kao 90 odsto klubova u RS. Skupština će se održati do kraja godine, moramo kooptirati nove članove jer je određen broj starih članova preminuo“, kaže Čedo Ševarika.

On kaže i da Naprijed nikada nije dobio ni jednu marku ni od grada ni od države za infrastrukturu a da ga je prethodni gradonačelnik Igor Radojičić prevario u vezi sa najavom izgradnje svlačionica nakon rušenja starih zbog izgradnje Istočnog tranzita.

Paralelno sa finansijskim kolapsom i zakonski sumnjivim poslovanjem i funkcionisanjem (nepostojanje računa, neodržavanje skupština kluba, kršenje Zakona o sportu i Zakona o udruženjima građana, neusklađenost Statuta kluba sa novim Zakonom o sportu) ovog nekada „kultnog mejdanskog kluba“ traje i sportsko propadanje.

Klub trenutno igra u Trećoj regionalnoj fudbalskoj ligi Republike Srpske, grupa Zapad gdje je na dvanaestom mjestu od četrnaest klubova.

Regionalna liga Zapad, tabela. Izvor: Fudbalski savez RS

Fudbalski stadion Naprijeda u lošem je stanju, naročito nakon rušenja svlačionica zbog gradnje Istočnog tranzita prije dvije godine. Od tada se na Naprijedovom stadionu ne igraju ligaške utakmice a Naprijed domaće utakmice igra na stadionu F.K. Karanovac u istoimenom prigradskom naselju.

trenutno stanje na stadionu F.K. Naprijed, foto Gerila info
trenutno stanje unutar prostorija F.K. Naprijed, foto Gerila info
prostorije F.K. Naprijed, foto Gerila info

Omladinski turniri po kojima je Naprijed godinama unazad bio poznat, turnir „Duško Ožegović“ i Petrovdanski turnir su ugašeni što je još jedan od pokazatelja stanja u kojem se nalazi ovaj, nekada slavni, banjalučki klub sa bogatom tradicijom.

Ševarika, za Gerila info, kaže da je turnir Duško Ožegović obustavljen zbog korone.

Ja sam poprilično umoran od svega i razmišljam da se povučem i prepustim klub drugima ili da sa iskrenim Naprijedovcima krenemo u nove projekte i da klub krene dalje”, rekao je prvi čovjek Naprijeda za Gerila info.

nastaviće se…

GERILA info

Podijelite ovaj članak

Nastavite čitati:

„SIMBIOZA“, NEZAKONITA GRADNJA, SUMNJIVE ZAMJENE ZEMLJIŠTA: Šta je obilježilo Stanivukovićev mandat

Mandat Draška Stanivukovića sasvim sigurno obilježilo je trošenje miliona maraka iz budžeta na razne infrastrukturne projekte, čiju realizaciju su pratile brojne neregularnosti. BANJALUKA – Nema političkog revanšizma, nema stranačkog zapošljavanja, transparentna Gradska uprava, dosljedno poštovanje zakona, izgradnja gradske bolnice, samo...

OTMICE, ZLOUPOTREBE POLOŽAJA, TUČE: Pritvorenici, osuđenici i optuženici ponovo su kandidati za načelnike

Predizborna kampanja zvanično je počela. Veliki broj aktuelnih načelnika i gradonačelnika bosanskohercegovačkih općina i gradova, kao i kandidata na predstojećim izborima, dovodili su se ili se dovode u vezu s određenim nezakonitim radnjama. Između desetina imena, Žurnal izdvaja neka od njih.

GRADSKI INŽENJERI OGORČENI: Stanivuković odustao od Grabovice, za šeficu imenovao Jelenu Kos

„Jedno od najvećih poniženja je imenovanje Jelene Kos za osobu koja istražuje kriminal u Gradskoj upravi. Ne zaslužuje ni da joj ime pišemo velikim slovom, jer je upetljana u najveće malverzacije i kriminalne radnje u doba svih prethodnih gradonačelnika. Većina milionskih ugovora nad kojima je bila nadzor završavala je aneksima u vidu nepredviđenih i dodatnih radova, koji su najčešće iznosili maksimalno dozvoljenih 20 odsto od vrijednosti osnovnog ugovra“, stoji u pismu koje je stiglo na adresu Žurnala.