HomeRSBanja lukaOdbornici odobrili kredit...

Odbornici odobrili kredit za ulaganje u objekat koji nije u vlasništvu grada

Odbornici odobrili kredit za ulaganje u objekat koji nije u vlasništvu grada

Odbornici banjalučke skupštine odobrili su zaduženje za ulaganje u imovinu koja još nije u vlasništvu grada.


Objavljeno 27/03/2024

FOTO: GERILA

Odbornici banjalučke gradske skupštine podržali su inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića da kreditna sredstva od 1,5 miliona maraka budu uložena u izgradnju Sporstske gimnazije. Grad sportsku gimnaziju planira da pravi u objektu Sokolskog doma iako nije upisan kao vlasnik te imovine.

Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke pohvalio se kako je odluku da kredit bude uložen u izgradnju sportske gimnazije gradska skupština donijela jednoglasno. Grad će za sportsku gimnaziju da podigne kredit od 1,5 miliona maraka, sada za to ima i odobrenje skupštine. Međutim grad Banjaluka nije vlasnik imovine u koju želi da ulaže.

Gradimo prvu sportsku banjalučku gimnaziju. Hvala odbornicima za podršku, kojom su se stvorili preduslovi za realizaciju ovog važnog projekta. Bilo je neizvjesno i od te neizvjesnosti smo došli do jednoglasne podrške za ovu značajnu odluku“, rekao je Stanivuković nakon što je dobio odobrenje skupštine za kreditno zaduženje.

Gerila info je, međutim, prije nekoliko dana pisala kako grad još uvijek nije vlasnik objekta u kojem se trenutno nalazi Sokolski dom.

– tekst se nastavlja ispod oglasa-


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

zk izvadak

Taj objekat nalazi se u centru grada, stotinjak metara udaljen od banjalučke gimnazije. Kreditna sredstva bila bi, prema odluci o zaduženju, iskorištena za sanaciju i adaptaciju postojećeg objekta kako bi on bio pogodan za obrazovnu ustanovu takve vrste. Ono što je, međutim, sporno jeste to što grad Banjaluka nije vlasnik objekta Sokolskog doma. Objektom decenijama upravlja Sokolsko društvo Banjaluka a ono što jeste tačno jeste da je grad pokrenuo spor pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka kako bi bio upisan kao vlasnik. Taj proces međutim daleko je od epiloga jer po tužbi grada kojom se traži upis nije održano ni jedno ročište.

Zgrada Sokolskog doma i igralište FOTO: GERILA

Grad je tužbu radi utvrđenja i predaje u posjed kompletne imovine Sokolskog doma podnio u novembru 2023. godine. Sud je tužbu Sokolskom društvu dostavio na odgovor 12. januara ove godine. Okružni sud je ranije, 2021. godine, utvrdio samo da je ništavan upis iz 1993. godine a kojim je Sokolsko društvo upisano kao vlasnik. Ta presuda, međutim, nije sprovedena jer nije bila provodiva te je Sokolsko društvo i dalje titular nad imovinom Sokolskog doma. O svemu ostalom ovaj sud tek treba da odlučuje a ishod nije izvjestan.

Inače, u julu prošle godine otvoren je rekonstruisani sportski teren kraj objekta Sokolskog doma. Grad je investirao u rekonstrukciju igrališta iako, prema tvrdnjama izvora Gerila info, za tako nešto nije postojala građevinska dozvola. A nije, tvrde naši izvori, ni mogla biti izdata jer ni to zemljište nije u vlasništvu grada već je po istom principu kao i objekat Sokolskog doma (sa kojim čini jedinstvenu cjelinu) predmet spora. Gradonačelnik Draško Stanivuković je, prilikom otvaranja rekonstruisanog sportskog igrališta, rekao kako se grad izborio da imovinu Sokolskog doma vrati u svoje vlasništvo a tada je najavio i otvaranje sportske gimnazije.

Iz banjalučke gradske uprave nisu odgovorili na pitanja Gerila info u vezi sa sporom oko objekta Sokolskog doma.

pitanja bez odgovora

U julu prošle godine je objavljeno da je za rekonstrukciju sportskog terena Sokolskog doma izdvojeno 800 000 maraka. Nezvanično, radovi su kasnije “narasli” na oko milion zbog naknadnih plaćanja izvođaču radova.

Vladimir Kovačević/GERILA info

Podijelite ovaj članak

Nastavite čitati:

„SIMBIOZA“, NEZAKONITA GRADNJA, SUMNJIVE ZAMJENE ZEMLJIŠTA: Šta je obilježilo Stanivukovićev mandat

Mandat Draška Stanivukovića sasvim sigurno obilježilo je trošenje miliona maraka iz budžeta na razne infrastrukturne projekte, čiju realizaciju su pratile brojne neregularnosti. BANJALUKA – Nema političkog revanšizma, nema stranačkog zapošljavanja, transparentna Gradska uprava, dosljedno poštovanje zakona, izgradnja gradske bolnice, samo...

OTMICE, ZLOUPOTREBE POLOŽAJA, TUČE: Pritvorenici, osuđenici i optuženici ponovo su kandidati za načelnike

Predizborna kampanja zvanično je počela. Veliki broj aktuelnih načelnika i gradonačelnika bosanskohercegovačkih općina i gradova, kao i kandidata na predstojećim izborima, dovodili su se ili se dovode u vezu s određenim nezakonitim radnjama. Između desetina imena, Žurnal izdvaja neka od njih.

GRADSKI INŽENJERI OGORČENI: Stanivuković odustao od Grabovice, za šeficu imenovao Jelenu Kos

„Jedno od najvećih poniženja je imenovanje Jelene Kos za osobu koja istražuje kriminal u Gradskoj upravi. Ne zaslužuje ni da joj ime pišemo velikim slovom, jer je upetljana u najveće malverzacije i kriminalne radnje u doba svih prethodnih gradonačelnika. Većina milionskih ugovora nad kojima je bila nadzor završavala je aneksima u vidu nepredviđenih i dodatnih radova, koji su najčešće iznosili maksimalno dozvoljenih 20 odsto od vrijednosti osnovnog ugovra“, stoji u pismu koje je stiglo na adresu Žurnala.