HomehercegovinainfoAFERA URBICID Žalba...

AFERA URBICID Žalba investitora odbijena, postupak dobivanja urbanističke dozvole vraća se na početak

AFERA URBICID Žalba investitora odbijena, postupak dobivanja urbanističke dozvole vraća se na početak

Afera Urbicid

Sada je i službeno. Iz rješenja u rješenje pokazuje se kako su stanari zgrade na Bijelom Brijegu koji su reagirali na bespravnu gradnju u svom susjedstvu bili u pravu. Žalba investitora Joks d.o.o. Mostar, koji je na Bijelom Brijegu izgradio zgradu koja je izašla van gabarita na mjestu gdje je prethodno bila kuća prizemnica, a važećim regulacijskim planom za Bijeli Brijeg bila je samo dozvoljena rekonstrukcija i nadogradnja postojećeg objekta je oborena od strane Županijskog ministarstva građenja i prostornog uređenja, što znači da se cijeli postupak dobivanja urbanističke dozvole vraća na početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalba odbijena kao neosnovana

U rješenju koje potpisuje ministar građenja HNŽ Suad Hasandedić navodi se kako se odbija žalba žalitelja Joks d.o.o. izjavljena na zaključak Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara od 14.07.2023. godine, kao neosnovana.

Grad Mostar će sada biti primoran obnoviti postupak izdavanja dozvola za zgradu u navedenom naselju. Riječ je o zgradi iz afere Urbicid koju je razotkrio portal Hercegovina.info.

Naime, bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i odgovorne osobe iz odjela za urbanizamu Gradu Mostaru mimo regulacijskog plana izdali su dozvole investitoru bez da su prve susjede uključili u postupak.

Stanari očekuju podizanje optužnice

Stanari koji su se žalili na činjenicu da im među ostalim nije bila pružena mogućnost da sudjeluju u postupku koji je prethodio donošenju rješenja, a čijom faktičkom realizacijom im se nanosi šteta kao neposrednim susjedima onemogućavajući iste da koriste pravo na dotok svjetlosti, pravo na nesmetani vidik, te nemaju nikakve privatnosti u svojim domovima u dijelu istih koji su okrenuti neposredno prema spornoj građevini nakon mukotrpne trogodišnje pravne bitke dobili su zadovoljštinu ovim rješenjem koje postupak vraća na početak i pokazuje kako su sve dozvole dane investitoru bile potpuno nelegalne.

Afera Urbicid

Očekuje se skoro podizanje optužnice u ovom predmetu od strane Županijskog tužiteljstva u Mostaru.

Glavne i odgovorne osobe koje su izdale sporne dozvole više nisu zaposlene u gradskom odjelu za urbanizam, neke su umirovljene, a neke sklonjene u druga javna poduzeća, dok je bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić preminuo.

Ovo rješenje je konačno u upravnom postupku, protiv istog se ne može izjaviti žalbu, ali se može pokrenuti upravni spor kod Županijskog suda u Mostaru u roku od 30 dana od dana prijema rješenja.

Nastavite čitati:

OBEĆANO I ISPUNJENO U POSUŠJU: Vodovodna mreža i autobusni kolodvor na čekanju, novac se slijeva u HŠK Posušje

Vladajući u Posušju jedni su od rijetkih kojI uživaju ogromnu podršku u svom radu, budući da imaju kontrolu u općinskom vijeću. To im je često i kamen spoticanja, jer se oporbeni vijećnici žale da im ne prolaze ni one...

MOSTAR NAKON IZBORNOG VAKUUMA: Blago podizanje životnog standarda naplaćeno pogodovanjem stranačkim tajkunima

Mostarke i Mostarci su napokon vratili svoje pravo glasa, no politička dinamika koja je obilježila mandat nove vlasti samo je dio složene priče o neredu i nepravdi koji su vladali godinama u gradu. MOSTAR - Zadnji put kada su Mostarke...

OTMICE, ZLOUPOTREBE POLOŽAJA, TUČE: Pritvorenici, osuđenici i optuženici ponovo su kandidati za načelnike

Predizborna kampanja zvanično je počela. Veliki broj aktuelnih načelnika i gradonačelnika bosanskohercegovačkih općina i gradova, kao i kandidata na predstojećim izborima, dovodili su se ili se dovode u vezu s određenim nezakonitim radnjama. Između desetina imena, Žurnal izdvaja neka od njih.