HomeFBiHČapljinaNA POMOLU NOVI...

NA POMOLU NOVI PROCES Zbog čega je Mamić prijetio Vidiću konferencijom za tisak?

NA POMOLU NOVI PROCES Zbog čega je Mamić prijetio Vidiću konferencijom za tisak?

Zdravko Mamić Smiljan Vidić

Hercegovina.info

Grad Čapljina jučer je održao licitaciju zemljišta, gdje su ogromne parcele u Dretelju određene tvrtkama Zdravka Mamića, čiji su predstavnici i predstavnica, djevojka Zdravka Mamića Jelena Planinić nazočili licitaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugima pristup nije bio dozvoljen. Zadnji natječaj za Mamića Vidić je raspisao zadnji radni dan u prošloj godini, nakon što je prethodno dva raspisivao i poništavao. 

Upućeniji tvrde da je Vidić zadnji natječaj, onaj raspisan 29. prosinca raspisao pod prijetnjom konferencije za tisak, gdje bi Mamić progovarao o tome kojim putem je došao do solarnih farmi u BiH, s posebnim osvrtom na Čapljinu. 

Tužiteljstvo ovaj slučaj ne ispituje, ni po prijavi, ni po službenoj dužnosti, a unatoč mnogim objavljenim člancima kako se Mamićevim tvrtkama dodjeljuje zemljište.  

„Vezano za Vaš upit, a nakon izvršenog uvida u evidencije ovog Tužiteljstva, možemo Vas izvijestiti da u ovom Tužiteljstvu nije zaprimljena prijava koja bi se odnosila na problematiku i predmet Vašeg interesa“, kazala je glasnogovornica Tužiteljstva Ana Rajič, upitana ima li u Tužiteljstvu prijava zbog solara u Čapljini, tvrtka Zdravka Mamića, namještanje natječaja i slično.

Buđavi predmet

Jučer, isti dan kada je u Čapljini održavana licitacija za Mamića, Tužiteljstvo HNŽ-a skinulo je prašinu s jednog starog predmeta, te obznanilo optužnicu u predmetu koji se buđao u ladicama od 2015. godine – da bi svjetlo dana ugledao 16. siječnja 2024. godine. Radi se o predmetu T07 0 KTK 0008851 16 2, koji je, prije imenovanja za ustavnog suca vodio Mirko Miličević. Mnogi se pitaju zašto je on izronio upravo sad. 

Prilikom nedavnog iznošenja izvješća o radu Tužiteljstva HNŽ glavni tužitelj Zdenko Kovač je pitan upravo o ovom predmetu. 

„Pitanje za gospodina Kovača je li jedan tužitelj dobio stegovnu mjeru od strane VSTV, a ako jest želim pojašnjenje što je bilo u pitanju. Imamo dva predmeta u kojima istraga traje duže od 5 godina, zanimalo bi me o kojoj vrsti predmeta se radi“, pitao je zastupnik Mirko Vasilj, koji je ispitivan u slučaju Neretva energija, dodavši da je se osobno zanimao za predmet koji traje pet godina, ne precizirajući na Skupštini o čemu se radi, a radilo se upravo o ovom predmetu. 

„Jednu godinu sam dobivao odgovor istraga je u tijeku, dogodine da se istraga vodi i pet godina da se vodi ili je u tijeku. Zašto ne postoji povjerenje u rad Tužiteljstva. Pa možda i radi ovakvih primjera“,  naveo je Mirko Vasilj. 

FUP je naime Tužiteljstvu HNŽ izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv Vidića i ostalih podnio 2015. godine, da bi optužnica bila podignuta 2024. U izvješću FUP-a spominju se pet osumnjičenih osoba, dok su se u optužnici u konačnici našle dvije u predmetu „Neretva energija“. FUP je u svom izvješću spominjao prvoosumnjičenog S. V., potom P. K., potom D. Š. i V. V., ali i pravnu osobu.   

Tko su vlasnici tvrtke Neretva energija, tko se i kako okoristio na račun Čapljine donosimo u nastavku.

Nastavite čitati:

OBEĆANO I ISPUNJENO U POSUŠJU: Vodovodna mreža i autobusni kolodvor na čekanju, novac se slijeva u HŠK Posušje

Vladajući u Posušju jedni su od rijetkih kojI uživaju ogromnu podršku u svom radu, budući da imaju kontrolu u općinskom vijeću. To im je često i kamen spoticanja, jer se oporbeni vijećnici žale da im ne prolaze ni one...

MOSTAR NAKON IZBORNOG VAKUUMA: Blago podizanje životnog standarda naplaćeno pogodovanjem stranačkim tajkunima

Mostarke i Mostarci su napokon vratili svoje pravo glasa, no politička dinamika koja je obilježila mandat nove vlasti samo je dio složene priče o neredu i nepravdi koji su vladali godinama u gradu. MOSTAR - Zadnji put kada su Mostarke...

KAZNA S VIŠE RAZINE Gradonačelnik Mario Kordić dobio prekršajni nalog zbog zgrade na Bijelom brijegu

Upravna inspekcija Hercegovačko-neretvanske županije koja djeluje pri županijskom Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave izdala je prekršajni nalog mostarskom gradonačelniku Mariju Kordiću zbog nepostupanja u vezi sporne zgrade u naselju Bijeli brijeg.